12:22 29.11.2021

"Нормандський формат" потрібно зберегти - Фельдгузен

3 хв читати
"Нормандський формат" потрібно зберегти - Фельдгузен

Переговори у "нормандському форматі" потрібно продовжити чи принаймні не зупиняти зовсім, щоб зберегти платформу для переговорів, коли для них буде політична воля в РФ, повідомила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

"Як на мене, ці перемовини треба продовжити або в будь-якому випадку не зовсім зупинити, щоб мати платформу, коли настане час і коли буде політична воля і в Росії", - сказала Фельдгузен в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Дипломат зазначила, що не вважає, що оприлюднення міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим конфіденційного листування з міністрами закордонних справ Німеччини та Франції закриває шлях для майбутніх переговорів у "нормандському форматі". "Ні, тому що ці переговори залежать від політичної волі сторін та політичної волі Росії", - зазначила Фельдгузен.

Вона додала, що у будь-якому разі переговори в "нормандському форматі" наразі перебувають у глухому куті, і в Німеччині дуже сподівалися, що буде ще якась зустріч у "нормандському форматі" на найвищому рівні.

"Чому Лавров оприлюднив листування? Тому що він міг це зробити. Щоб ми були обурені, але канцлер відреагувала дуже спокійно на це. Чесно кажучи, це не було великим сюрпризом. Це не вперше вони оприлюднюють такі конфіденційні папери", - сказала посол.

Фельдгузен наголосила, що Німеччина завжди говорила РФ, що вважає її стороною конфлікту на сході України. "Росія каже, що доки їх вважають стороною конфлікту, вони не хочуть зустрічатися. Вони завжди були стороною конфлікту, ми їм це завжди казали. Можливо, наразі це стало публічніше, але це завжди було так. У Брюсселі троє міністрів закордонних справ також чітко наголосили, що вони будь-коли готові до зустрічі у "нормандському форматі", - розповіла вона.

Посол наголосила, що Німеччина завжди підтримуватиме Україну в цих переговорах, у цій ситуації. "Ми вже протягом багатьох років показуємо, що твердо стоїмо з Україною. Ми не можемо фізично змушувати Росію сідати за стіл переговорів. Іноді треба трішки почекати. Як ви сказали, в нас буде новий уряд, вони наразі теж думають, як далі діяти. Будуть ще й вибори у Франції. Наразі точно такий період, коли треба думати більше, ніж діяти, і дивитися, що можна після цього зробити. Але і Німеччина, і, я впевнена, Франція, стоять з Україною, і ми знайдемо нові шляхи", - пояснила вона.

Фельдгузен вважає, що говорити про нові формати врегулювання ситуації немає сенсу.

"Ми завжди раді, коли наші партнери нас підтримують, і США це зробили. Ми й далі так співпрацюємо зі США, ми справді в дуже близькому контакті з ними, вони хочуть допомогти. Говорити про інші формати немає сенсу, тому що ми маємо один формат. Ми знаємо як він функціонує, і якщо його підтримувати - це вже добре", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА