19:32 29.11.2021

"Енергоатом" повністю завантажив пальним Westinghouse чотири із шести енергоблоків Запорізької АЕС

2 хв читати
"Енергоатом" повністю завантажив пальним Westinghouse чотири із шести енергоблоків Запорізької АЕС

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" повністю завантажило ядерним пальним американської Westinghouse чотири із шести енергоблоків Запорізької АЕС після завершення планово-запобіжного ремонту (ПЗР) блоку №4, повідомляється на сайті компанії у понеділок.

"Під час ПЗР активна зона блока №4 була повністю завантажена тепловидільними збірками (ТВЗ – ІФ) виробництва Westinghouse. Також у поточному році це відбулося під час ремонтів на енергоблоках №1 та №3 ЗАЕС, а на п’ятому енергоблоці – ще в 2019 році", - поінформували в компанії.

ЗАЕС підключила блок №4 до енергосистеми країни після завершення його середнього ПЗР 18 листопада – на дев'ять діб раніше запланованого терміну.

"Енергоатом" продовжив диверсифікацію, яка є запорукою енергетичної безпеки нашої держави. Крім того, завдяки співпраці з Westinghouse – компанією світового рівня – ми даємо додатковий імпульс для розвитку вітчизняної атомної енергетики", – наведено слова голови НАЕК Петра Котіна на сайті компанії.

Як зазначили в "Енергоатомі", нині пальне Westinghouse для реакторів ВВЕР-1000 уже використовують на шести з 15 енергоблоків українських атомних електростанцій, 13 з яких оснащені реакторами ВВЕР-1000. До кінця поточного року обсяг постачання пального зросте до семи партій перевантаження щорічно: чотири – для Запорізької АЕС, дві – для Южно-Української та одна – для Рівненської АЕС.

У 2000 році Україна та США уклали міжурядову угоду, в межах якої компанія Westinghouse (США) у 2005 році поставила в Україну перші шість дослідних паливних зборок, а у 2009 році – повну перевантажувальну партію з 42 касет із пальним для енергоблоків ВВЕР-100.

Перший контракт із постачання ядерного пального між "Енергоатом" та Westinghouse було підписано у 2008 році. У 2018 році сторони пролонгували дію контракту до 2025 року.

"Енергоатом" та Westinghouse 30 вересня 2020 року уклали також угоду про постачання пального виробництва Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Передбачається можливість виробництва частини комплектувальних ТВС для ВВЕР-440 виробництва Westinghouse в Україні – на підприємстві "Атомнергомаш", що є відокремленим підрозділом "Енергоатому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА