07:00 01.12.2021

1 грудня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
1 грудня: Яке сьогодні свято

1 грудня у світі відзначають День боротьби зі СНІДом, день Антарктиди, день особливих дітей, в Україні – день працівників прокуратури, річницю Всеукраїнського референдуму 1991 року, день невролога, а у православних – День пам'яті святих мучеників Романа та Платона. Також сьогодні день Першого Президента Республіки Казахстан, день відновлення незалежності Португалії, день національного єднання Румунії та день самоврядування в Ісландії.

Всеукраїнський референдум 1991 року

30 років тому, 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум 1991 року – загальнонаціональний референдум із проголошення незалежності України. На нього було винесено одне питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" Текст акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, був наведений у виборчому бюлетені. Громадяни України висловилися за підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32%) проголосували "За".

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

5 червня 1981 року Американський Центр контролю за захворюваннями зареєстрував нову хворобу – СНІД (Синдром набутого імунодефіциту). Це тяжкий стан, який розвивається у людини на тлі вираженого імунодефіциту, спричиненого тривалим перебігом ВІЛ-інфекції.

Вперше День боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

Всесвітній день Антарктиди

Антарктида – наймирніший у світі континент: там немає армій і військових баз, лише вчені та дослідники. Ця умова прописана у міжнародній угоді про Антарктиду від 1 грудня 1959 року. На згадку про це перший день зими вважається Днем найхолоднішого континенту Землі.

День невролога

Неврологія серед медичних спеціальностей посідає особливе місце, а це пов'язано з тим, що нервова система людини бере участь у всіх процесах життєдіяльності. Порушення у роботі центральної та периферичної нервової системи можуть призводити до збоїв у роботі багатьох органів та порушення фізичних функцій. Діагностика, виявлення та лікування подібних порушень і стає основною турботою лікарів неврологів (або невропатологів).

День працівників прокуратури

День працівників прокуратури встановлено Указом Президента України № 1190/2000 від 2 листопада 2000 року з огляду на роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини та громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави.

Церковне свято

Православна церква 1 грудня вшановує пам'ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV столітті.

Платон був братом святого Антіоха - вони народилися в родині благочестивих християн і отримали чудове виховання, після чого почали проповідувати християнство. Це відбувалося за правління імператора Агрипина, який відрізнявся нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Не дивно, що він наказав заарештувати Платона і влаштував суд, на якому вимагав, щоб проповідник зрікся своїх переконань. Платон відмовився зробити це, за що був замучений та вбитий.

Святий Роман прийняв мученицьку смерть разом із юнаком Варулом. Це відбувалося в часи гонінь християн, організованих імператором Максиміліаном. Сам Роман був дияконом у місті Кесарія і одного разу зустрів єпарха, який йшов на язичницьке свято. Роман почав переконувати його зректися віри, після чого той завдав проповіднику велику кількість тортур. Повз проходив Варул, який також був християнином і не міг залишитися осторонь. Його схопили та замучили разом із Романом.

Традиції:

З цієї дати розпочинається календарна зима. Грудень набуває свої права. Наші пращури вважали цей день ознакою всієї зими. Існувала приказка у селян: "Платон і Роман покажуть зиму вам".

У цей день:

1800 – Вашингтон став столицею Сполучених Штатів Америки;

1918 – Ісландія визнана суверенною державою у складі Данського королівства;

1945 – Створено Міжнародну демократичну федерацію жінок;

1953 – У Чикаго вийшов перший номер журналу Playboy;

1959 – Укладено міжнародний Договір про Антарктику.

Іменини: Микола, Платон, Роман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА