07:00 02.12.2021

2 грудня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
2 грудня: Яке сьогодні свято

2 грудня у світі святкують День боротьби за скасування рабства, День 2D-художників, Національний день шльопанців у Новій Зеландії, а православні вшановують пам'ять святого Овдія. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день боротьби за відміну рабства

Міжнародний день боротьби за відміну рабства, який щорічно відзначається 2 грудня, пов'язаний з датою ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми та експлуатацією проституції третіми особами.

Боротьба з рабством у світі ведеться з його виникнення. Однак у світовій історії є ганебні сторінки, коли рабство не просто процвітало, але заохочувалося. Навіть сьогодні, незважаючи на заборону рабства в усьому світі, воно досі існує, і в його основі, як і тисячу років тому, лежить дискримінація однієї людини стосовно іншої.

Примусова праця, сексуальна експлуатація, військовий полон, сімейне рабство, шлюби з примусу, продаж наречених, передання у спадок вдів, насильницьке вербування дітей, їх використання у збройних конфліктах, торгівля людьми тощо – ось сучасні форми рабства, викорінення яких є головною метою цього дня.

День 2D-художників

2 грудня своє неофіційне професійне свято відзначають дизайнери двомірної комп'ютерної графіки. День художника 2D. Задля свята було обрано дату, співзвучну з назвою професії: 2D – 2 грудня.

Дизайнери комп'ютерної графіки, перш за все, потрібні в компаніях, що створюють комп'ютерні ігри. Як говорять самі художники, вони працюють у "мультяшному стилі". Люди цієї професії часто самі вигадують героїв, їхні образи, характери, пози, а потім їх малюють.

Національний день шльопанців у Новій Зеландії

Населення Нової Зеландії налічує понад п'ять мільйонів людей. І без перебільшення можна стверджувати, що кожен житель цієї країни має, як мінімум, одну пару гумових шльопанців. Тому не дивно, що з 2007-го, 2 грудня, тут відзначають оригінальне свято — Національний день шльопанців.

Новозеландці ходять у них удома, на прогулянку, на пляжну вечірку, їздять у них у транспорті, іноді навіть надягають шльопанці на роботу.

До речі, саме у Новій Зеландії і винайшли це універсальне взуття! Все почалося з бізнесмена з Нової Зеландії Морріса Йока, який побував у Японії. Прості гумові сандалії так припали до душі Моррісу, що, повернувшись додому, він і його син Ентоні почали виробляти це невибагливе взуття в 1957 році в майстерні-гаражі. Гуму для нього Морріси імпортували з Гонконгу.

У результаті 23-річного дослідження північних пляжів Нової Зеландії було встановлено, що до берегів Зеленого континенту значно більше припливає шльопанців на ліву ногу, ніж на праву.

Цьому феномену є наукове пояснення. Так, одна з теорій свідчить, що перевага лівих шльопанців може бути пов'язана з тим, як більшість рибалок і яхтсменів виштовхують свої човни на воду: рибалки забираються на борт з правої ноги, а лівою відштовхуються від землі. Можливо, тому частіше і втрачається саме лівий шльопанець.

Сьогодні Національний день шльопанців відзначають і в школах, і в офісах. У деяких офісах менеджери навіть заохочують співробітників приходити в них на роботу.

Ще цього дня збирають пожертвування для берегової охорони. Вже понад 100 років ці професіонали патрулюють пляжі (зрозуміло, в шльопанцях) і самовіддано рятують нерозумних плавців.

У цей день:

1015 - Князь Ярослав Мудрий посів на престол у Києві;

1409 - У Лейпцигу відкрився один із перших університетів Центральної Європи;

1804 - Наполеон I Бонапарт проголосив себе імператором Франції;

1863 – Завершилося будівництво купола Капітолію у Вашингтоні;

1870 – Рим проголошено столицею Королівства Італія;

1956 - Група революціонерів на чолі з Фіделем Кастро, що припливла з Мексики на яхті "Гранма", висаджується на Кубі;

1960 – На металургійному заводі ім. Леніна у Кривому Розі загасили доменну піч "Криворізька-Комсомольська" - тоді найбільшу у світі;

1976 - Фідель Кастро став президентом Куби;

1971 - Утворено федеративну державу Об'єднані Арабські Емірати;

1991 - Канада та Польща стали першими країнами, які визнали незалежність України від СРСР;

1998 - Колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка заарештовано у Швейцарії за обвинуваченням у відмиванні викрадених державних грошей;

2010 - На iPhone запущений месенджер Viber.

Церковне свято:

2 грудня – день пам’яті святого пророка Овдія, його ім’я з єврейської означає Слуга Господній.

Зі стародавніх переказів відомо, що Овдій був родом із Віфарама, яке знаходилося біля Сихема, на Єфремовій горі. Він служив домоправителем у ізраїльського царя Ахава. З юних років був богобоязливим, і навіть коли весь Ізраїль відвернувся від Бога і став вклонятись язичницькому богові Ваалу, він таємно служив Єдиному Богу.

Святий Овдій залишив царську службу, пішов за пророком Ілією Фесвітянином і сам отримав дар пророцтва. У своїх пророцтвах Овдій пророкує загибель Едома, і проголошує спасіння на Сіоні.

Традиції:

У народі говорили, що Овдій опікується родинним благополуччям і домашнім господарством. Саме тому Овдія назвали Дбайливим.

Прикмети:

Сніговий день із сильним вітром – чекай на тривалу зиму та холодну весну;

Багато снігу з глибокими кучугурами – чекай багатого врожаю;

Ясне небо – чекай морозу, а тьмяне – буде відлига найближчими днями.

Іменини: Веніамін, Адріан, Олександр, Валентин, Герасим, Григорій, Денис, Дмитро, Іван, Ігнатій, Іларіон, Костянтин, Михайло, Петро, Сергій, Федір.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА