21:25 01.12.2021

Питання постачання третини необхідного "Центренерго" на зимовий період вугілля в активній стадії переговорів – член дирекції

4 хв читати
Питання постачання третини необхідного "Центренерго" на зимовий період вугілля в активній стадії переговорів – член дирекції

Переговори про поставки 510 тис. тонн вугілля, заплановані на грудень 2021-го – березень 2022 року, перебувають в активній стадії, повідомила член дирекції ПАТ "Центренерго" Олена Волошина.

"За планом ми маємо за чотири місяці виробити 3,4 млрд кВт-год, для чого необхідно близько 1,7 млн тонн вугілля. 800 тис. тонн по 200 тис. тонн щомісяця мають надійти від держшахт, ще 930 тис. тонн - це імпорт. 420 тис. тонн поставок морем вже законтрактовано. Ще щодо 510 тис. тонн – переговори в активній стадії", – сказала вона на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП.

Водночас Волошина зазначила, що в зоні ризику також постачання з Казахстану та Польщі.

"З Казахстану йде 35 тис. тонн, те, що закривається, і з Польщі з грудня очікуємо 25 тис. тонн, а далі по 35 тис. тонн щомісяця до кінця березня", - пояснила член дирекції.

Вона наголосила, що на сьогодні змінилася парадигма постачання палива для теплової генерації – імпорт переважає над вугіллям внутрішнього видобутку.

"Щодо нашої компанії це 54% проти 46%, розпочинали ми в березні цього року з 300 тис. тонн від держшахт, тепер постачання знизилися до 200 тис. тонн", - уточнила Волошина.

За її словами, це відповідно позначається на собівартості виробництва електроенергії.

За підрахунками генерального директора ПАТ "Донбасенерго" Едуарда Бондаренка, який також брав участь у засіданні комітету, за ціни імпортного вугілля $220-240/тонна, за якою його закуповують компанії, собівартість е/е доходить до 4 грн/кВт-год. Водночас він зазначив, що якщо брати суміш імпортного та вітчизняного вугілля, то з огляду на те, що його ціна наразі становить 3,5 тис. грн/тонна, все одно собівартість залишається високою.

За його словами, падіння ціни е/е в нічні години (до мінімально допустимих 10 грн/МВт-год), що відзначається вже тиждень, призводить до збитків генерації.

"Той тариф (на ринку е/е – ЕР), який почав складатися останнім часом, змушує нас хвилюватися. Одне судно вугілля – це 400 млн грн. Це величезні гроші. Є загроза, що не зможемо докупити необхідних обсягів", – наголосив він.

За його словами, плани щодо вироблення е/е для "Донбасенерго" становлять 1,1 млрд грн, для чого потрібно близько 650 тис. тонн вугілля, 70% з якого необхідно імпортувати.

Водночас він наголосив, що постачання з РФ та Казахстану, звідки компанія імпортувала близько 50% вугілля, припинилися.

"Нам довелося перебудовуватися", – зазначив голова "Донбасенерго".

Він також зазначив, що енергорегулятору було б доцільно відреагувати на ситуацію з ціноутворенням на ринку, як це було у липні, наприклад, обмежити участь трейдерів та підняти мінімальний прайс-кеп.

Крім того, він порушив питання активізації процесу розрахунків за борги старого ринку перед генерацією.

"Цього сезону вже вирішити нічого не вийде. Але треба пожвавити процеси, щоб не провалити наступний", - висловив думку голова генкомпанії.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, зі свого боку, зазначив, що компанії вдалося законтрактувати ще одне судно для її ТЕС до шести очікуваних.

"Тепер ми чекаємо на сім суден, раніше я говорив про шість, але ще одне підтвердили. Це 479 тис. тонн вугілля поставки грудня і початку січня", - зазначив він.

Крім того, Сахарук уточнив, що компанія отримує щомісяця 1 млн тонн товарного вугілля внутрішнього видобутку та 70-80 тис. тонн із Польщі.

Щодо оперативних питань, пов'язаних із проходженням осінньо-зимового періоду, то топ-менеджер ДТЕК акцентував увагу на створенні економічної можливості для блоків ТЕС працювати на резервному паливі – газі.

"Ми розуміємо, що єдиний резерв, якщо він буде потрібен, це блоки ТЕС, які працюють на вугіллі, і їх можна перевести на роботу на газі або суміші з газом. Простий розрахунок показує, що суміш, банально, дешевша. Якщо ми говоримо про доплату 2,5 грн під час роботи на газі, це приблизно 50% на 50% вугілля з газом, щоб вкластися в ці нормативи", – роз'яснив Сахарук.

Водночас він звернувся до Міністерства енергетики та енергорегулятора НКРЕКП із проханням завершити ухвалення необхідних нормативних актів.

"Я знаю, що міністерство працює. Я прошу завершити цю роботу разом із регулятором, тому що на випадок проблем з АЕС чи імпортом нам необхідні будуть резерви в системі, і за рахунок газу ми зможемо швидко забезпечити роботу", – запевнив виконавчий директор ДТЕК.

Він також звернув увагу на необхідність підвищення максимальних прайс-кепів на острові Бурштинської ТЕС.

"За собівартості е/е у 3,1 грн/кВт-год ми маємо максимально можливий рівень ціни 2,1 грн/кВт-год. На кожному кВт-год ми генеруємо 1 грн збитку", – пояснив він.

Як повідомлялося, НКРЕКП 8 листопада затвердила Тимчасовий порядок придбання допоміжної послуги для забезпечення регулювання частоти та активної потужності в ОЕС України, а саме забезпечення резервів заміщення (третинне регулювання), що дає змогу надавати її акредитованим постачальникам, основним паливом для яких є природний газ/мазут.

Тимчасовий порядок, зокрема, передбачає закупівлю е/е у виробників на газі на аукціонах із верхнім price cap 2500 грн/МВт-год, а також підписання генкомпаніями довгострокових контрактів на постачання газу з НАК "Нафтогаз України".

НЕК "Укренерго" оплачуватиме допоміжну послугу виробників е/е на газі із коштів, передбачених у тарифі компанії на оперативно-диспетчерське управління.

Наразі у реєстрі таких постачальників п'ять компаній, включно з КП "Київтеплоенерго", ПАТ "Центренерго" та Харківською ТЕЦ-5.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА