13:31 02.12.2021

Рада продовжила на рік дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

2 хв читати
Рада продовжила на рік дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

Верховна Рада пролонгувала на рік до 31 грудня 2022 року закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

За відповідний законопроект №6342 "Про внесення змін до ст. 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" у першому читанні та в цілому проголосували відповідно 314 та 317 народних депутатів.

"Ми маємо ухвалити це рішення для того, щоб переговорний процес, який відбувається у Тристоронній контактній групі... на рівні "нормандського формату", був продовжений", - сказав голова парламентського комітету з питань правової політики Андрій Костін (фракція "Слуга народу") під час обговорення законопроекту.

Він зазначив, що цей закон є базою переговорного процесу для досягнення миру на Донбасі, "щоб територіальну цілісність України було відновлено".

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО був ухвалений Верховною Радою у вересні 2014 року і набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

У цій статті також прописані умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО запроваджено з дня набрання чинності відповідним законом терміном до 31 грудня 2019 року.

15 грудня 2020 року український парламент продовжив дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО" до кінця 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА