16:44 02.12.2021

Суд засудив до 12 років ув'язнення одного обвинуваченого у пособництві вбивства екс-депутата Держдуми Вороненкова, другого - виправдано

2 хв читати
Суд засудив до 12 років ув'язнення одного обвинуваченого у пособництві вбивства екс-депутата Держдуми Вороненкова, другого - виправдано

Шевченківський районний суд Києва визнав Ярослава Тарасенка винним у пособництві умисного вбивства колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова та призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі, Олександра Лося виправдано судом, повідомила прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець.

"Суд визнав винним Тарасенка і призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі. Другого обвинуваченого - Лося - суд виправдав. Прокуратура подаватиме апеляцію у цій частині вироку", - сказала Максимець агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.

Як повідомлялося, Вороненкова вбили в центрі Києва 23 березня 2017 року. Вбивцю Павла Паршова поранив охоронець екс-депутата, згодом Паршов помер у лікарні. Вбивця Вороненкова мав спільника – Ярослава Левенця, який із 2012 року перебуває в розшуку за економічні злочини. У співучасті в убивстві також підозрюється Ярослав Тарасенко, його затримали 16 липня. Інший затриманий – Олександр Лось - був разом із Левенцем співорганізатором злочину, а саме організовував двох водіїв і кілера. Тарасенко був водієм "Ланоса", в якому приїхав кілер.

У вересні 2017 року тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що замовник убивства перебуває на території Росії і має активні контакти зі злочинними колами та спецслужбами, а "виконавці - здебільшого громадяни України". Пізніше стало відомо, що в організації вбивства підозрюється громадянин Росії Володимир Тюрін - колишній цивільний чоловік удови Вороненкова Марії Максакової. У березні 2018 року його оголосили в розшук в Україні.

Мотивом убивства Вороненкова генпрокурор називав поєднання інтересів вищого керівництва Росії та особистих мотивів кримінального авторитету Володимира Тюріна, колишнього громадянського чоловіка дружини убитого Марії Максакової.

У листопаді 2021 року прокурор під час дебатів просив суд визнати двох обвинувачених – Лося та Тарасенка – винними у пособництві скоєння умисного вбивства Вороненкова з корисливих мотивів групою осіб, скоєному на замовлення (ч. 5 ст. 27, п. 6, 11, 12 год) 2 ст.115 КК України) та призначити покарання у вигляді 12 років позбавлення волі кожному. Крім того, прокурор просив суд визнати одного з обвинувачених також винним у незаконному зберіганні зброї, призначивши останньому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі (ч. 1 ст. 263 КК України).

Обвинувачені своєї провини не визнавали.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА