18:42 02.12.2021

Україна, Польща та Литва схвалили спільну заяву: підтвердили чітку відданість розширенню співпраці та закликали міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ

2 хв читати
Україна, Польща та Литва схвалили спільну заяву: підтвердили чітку відданість розширенню співпраці та закликали міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ

Президент України Володимир Зеленський, президент Литовської Республіки Гітанас Науседа та президент Республіки Польща Анджей Дуда за результатами переговорів у форматі Люблінського трикутника у четвер схвалили спільну заяву.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, у заяві президенти України, Литви та Польщі закликали міжнародне співтовариство посилити санкції проти Російської Федерації через тривання агресії з її боку проти України та ще раз закликали Кремль до деескалації ситуації шляхом відведення своїх військ від кордонів України та з її тимчасово окупованих територій.

Також лідери країн підтвердили, що визнання відновлення незалежності України Польщею, першою державою у світі, та Литвою 30 років тому стало важливою віхою на шляху до повноцінного возз'єднання Європи.

Зокрема, сторони підтвердили свою відданість подальшому розвитку стратегічного партнерства між Україною, Литвою та Польщею на основі спільних цінностей та інтересів і підтвердили чітку відданість подальшому розширенню їхньої співпраці з широкого кола питань, таких як безпека, оборона, економіка, енергетика та інших, у тому числі в рамках формату Люблінського трикутника.

"Литовська Республіка та Республіка Польща підтверджують повну підтримку членства України в ЄС та НАТО", - йдеться у заяві.

Крім того, президенти трьох країн висловили взаємну підтримку та солідарність у зв'язку з міграційною кризою, штучно створеною та організованою Мінськом на литовсько-білоруському та польсько-білоруському кордонах, та заявили про рішучість об'єднати зусилля для протидії цій кризі. Вони також зазначили, що ця гібридна атака є прямою загрозою безпеці всієї Європи.

У заяві наголошується, що лідери підтвердили тверду відданість подальшому зміцненню європейської енергетичної безпеки та висловили глибоку стурбованість проектом "Північний потік-2", який є викликом для безпеки європейського регіону.

"Вони висловили готовність спільно діяти з метою протистояння монополізації європейського газового ринку Росією, яка використовує енергетику як геополітичний інструмент", - наголошується в заяві.

Крім цього, сторони висловили особливу стурбованість у зв’язку з погіршенням безпекової ситуації та стабільності в регіоні, а також зростанням загроз, включно з гібридними, що є результатом, зокрема, російської агресії. Вони також погодилися з необхідністю спільних зусиль для посилення стійкості до цих загроз для протидії їм у більш ефективний та скоординований спосіб.

Польща та Литва підтвердили відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води.

Як повідомлялося, Зеленський у четвер узяв участь у перших переговорах у форматі Люблінського трикутника та провів розмову у форматі відеоконференції з президентами Литви та Польщі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА