19:09 02.12.2021

Майже половина українців не підтримують ідею запровадження подвійного чи множинного громадянства – опитування

2 хв читати
Майже половина українців не підтримують ідею запровадження подвійного чи множинного громадянства – опитування

Майже кожен другий українець (48%) взагалі не підтримує ідею запровадження подвійного чи множинного громадянства в Україні, водночас 24% жителів України висловлюються за можливість запровадження для українців подвійного (множинного) громадянства всіх країн без винятків.

Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводилося з 22 жовтня до 12 листопада Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, оприлюднені на сайті Фонду у четвер.

Зазначається, що ще 11% респондентів підтримують цю ідею, якщо подвійне громадянство буде дозволене лише з країнами-членами ЄС і НАТО, 7% можуть підтримати запровадження такого громадянства з усіма країнами, окрім Росії; майже 5% виступають за подвійне громадянство лише з колишніми республіками СРСР.

Важко визначитися з відповіддю лише 5% опитаних.

Як випливає з аналізу результатів дослідження, в українському суспільстві сьогодні відсутня підтримка ідеї запровадження подвійного (множинного) громадянства. Можна також припустити, що заперечення проти такої ідеї зумовлене російською агресією, зокрема насильницькою паспортизацією громадян України у Криму та в окупованих районах Донецької та Луганської областей. Респонденти можуть побоюватися, що у разі безумовного поширення подвійного громадянства на всі країни Росія скористається цим для ще більшого впливу на Україну", - йдеться в аналітичному коментарі соціологів.

Опитування проводилося з 22 жовтня до 12 листопада 2021 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера; computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів у всіх областях України, крім територій, які тимчасово не контролюються владою України: АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (вік 18 років та старше) України. В результаті польового етапу було зібрано 2003 анкети.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2.4% для показників близьких до 50%, 2.1% – для показників близьких до 25%, 1.5% – для показників близьких до 10%.

Докладніше з результатами опитування можна ознайомитися на сайті Фонду.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський у четвер зареєстрував у Верховній Раді законопроект про внесення змін до закону "Про громадянство України" про заснування та порядок набуття та припинення громадянства №6368 (текст законопроекту оприлюднено на сайті парламенту).

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА