07:00 03.12.2021

3 грудня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
3 грудня: Яке сьогодні свято

3 грудня у світі відзначають Міжнародний день інвалідів, Всесвітній день комп'ютерної графіки, Міжнародний день боротьби з пестицидами, день народження СМСки, а у православних – День пам'яті святого Прокла та передсвято Введення у храм Пресвятої Богородиці. В Індії – день адвоката, на Кубі – день латиноамериканської медицини, а в США – день штату Іллінойс.

Міжнародний день інвалідів

У 1992 році, наприкінці Десятиліття інвалідів Організації Об'єднаних Націй (1983—1992), Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією №47/3 проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.

День заснували з метою просування прав інвалідів у всіх сферах суспільного життя, а також привернення уваги широкого загалу до їх проблем.

Зазначене десятиліття стало періодом підвищення поінформованості та вжиття заходів з метою покращення становища інвалідів та забезпечення для них рівних можливостей.

Всесвітній день комп'ютерної 3D-графіки

Всесвітній день комп'ютерної 3D графіки – неофіційне свято, яке відзначають люди, які професійно або на аматорському рівні займаються створенням тривимірної комп'ютерної графіки.

Ініціатором започаткування цього свята виступила компанія Alias System Corporation. Дата була обрана невипадково: поєднання числа 3 та назви місяця December нагадує про абревіатуру 3D. Тому свято на честь тривимірної графіки так і називається – 3December.

Останніми роками 3December стає святом усіх художників і дизайнерів, чия діяльність так чи інакше пов'язана з комп'ютерною графікою – як тривимірною, так і двовимірною – а його святкування розтягується на кілька днів.

Міжнародний день боротьби з пестицидами

3 грудня населення планети відзначає Міжнародний день боротьби із пестицидами. Він був започаткований Мережею боротьби з пестицидами (PAN International) у 1998 році на згадку про екологічну катастрофу, що сталася 3 грудня 1984 року на пестицидному заводі в Бхопалі (Індія).

Девіз сьогоднішнього дня: "Пестициди - глухий кут цивілізації". І мета Дня боротьби з пестицидами — привернення уваги світової громадськості до вирішення проблем, що виникли внаслідок виробництва та використання цих небезпечних хімікатів.

У цей день:

1586 - З Америки до Англії вперше привезено картоплю;

1872 - Археологи на уламку однієї з табличок з уривком з шумерського епосу виявили початок легенди про Всесвітній потоп;

1967 - У госпіталі Грут Шут, Кейптаун (ПАР) проведено першу в історії медицини операцію з пересадки серця;

1989 - Президент США Джордж Буш та генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов заявили, що їхні країни більше не є противниками. День увійшов в історію як офіційна дата закінчення холодної війни;

1991 - Розпущено КДБ СРСР;

1997 - Підписано Оттавський договір про заборону застосування, виробництва, накопичення та експорту протипіхотних мін.

Церковне свято:

У церкві 3 грудня вшановують пам’ять святого Прокла, який жив приблизно в V столітті і служив єпископом у Константинополі. Богослов’я він навчався у самого Іоанна Златоуста. Отримав досить хороший обсяг знань в сфері Священного писання, а також опанував ораторським мистецтвом, що і дозволило йому проповідувати християнство. Відомо, що саме Прокл став свідком явлення апостола Павла Іоанну. Після смерті останнього Прокл займає пост єпископа. У цьому сані він активно проповідував, всіляко викриваючи єресь і язичництво. Крім цього, Прокл дбав про знедолених і прославився численними чудесами.

Так, у період патріаршества Прокла сталося руйнівний землетрус, і місцеві жителі разом із Проклом вийшли на вулицю, щоб помолитись. Під час молитви маленький хлопчик був взятий на небо, після чого він повернувся цілим і неушкодженим, розповівши, що чув спів ангелів. Слова хлопчика повторили люди – і землетрусу більше не відбувалося. Після цього багато хто звернувся до віри.

Іменини: Григорій, Прокл, Анатолій, Іван, Ганна, Йосип, Ісаак, Володимир, Фекла

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА