19:43 02.12.2021

Глава МЗС Азербайджану звинувачує Вірменію в невиконанні зобов'язань щодо нормалізації конфлікту навколо Карабаху

2 хв читати
Глава МЗС Азербайджану звинувачує Вірменію в невиконанні зобов'язань щодо нормалізації конфлікту навколо Карабаху

Міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов закликав Вірменію виконати зобов'язання щодо врегулювання конфлікту навколо Нагірного Карабаху.

"Азербайджан неодноразово заявляв про свою готовність до мирного процесу і після завершення конфлікту зробив в односторонньому порядку низку практичних кроків у цьому напрямку. Вірменія поки що залишила всі ці кроки без відповіді", - сказав Байрамов, під час виступу на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у п'ятницю в Стокгольм.

За його словами, завершення карабахського конфлікту створило унікальну можливість для того, щоб Вірменія та Азербайджан на взаємній основі визнали суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність міжнародних кордонів.

Міністр зазначив, що порушення Вірменією взятих на себе зобов'язань у рамках тристоронньої заяви про припинення бойових дій у Нагірному Карабаху викликає занепокоєння.

"Вірменія має виконати тристоронню заяву від 10 листопада 2020 року та повністю вивести свої збройні сили з території Азербайджану. Затягування з відновленням усіх економічних та транспортних зв'язків у регіоні мають бути припинені. Це не лише дозволить забезпечити економічні вигоди для всіх зацікавлених сторін, а й дозволить зміцнити довіру та постконфліктну нормалізацію. Найшвидший запуск Зангезурського коридору послужить миру та співпраці в регіоні та створить безпрецедентні нові можливості для всіх країн регіону", - сказав міністр.

Байрамов також наголосив, що Вірменія досі не надала точних карток мінних полів.

"Це перешкоджає процесу відновлення звільнених від окупації територій і створює серйозні проблеми з повернення вимушених переселенців на свої землі. Після підписання тристоронньої заяви від 10 листопада 2020 року досі на звільнених територіях унаслідок підриву на мінах 180 громадян Азербайджану загинули, отримали важкі поранення і каліцтва", - зазначив Байрамов.

Міністр звинуватив Вірменію і у невиконанні зобов'язань щодо виявлення близько 4 тис. азербайджанців, які зникли безвісти під час військових операцій на початку 90-х років.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА