07:00 04.12.2021

4 грудня: Яке сьогодні свято

6 хв читати
4 грудня: Яке сьогодні свято

4 грудня у світі відзначають День банків, День обіймів, День гепарда, у США День охорони дикої природи. У православних - Свято Введення у храм Пресвятої Богородиці, а у католиків День святої Варвари. Також сьогодні унікальне повне сонячне затемнення, яке наступного разу відбудеться лише у 2039 році.

Міжнародний день банків

У 2019 році в списку Всесвітніх днів та пам'ятних дат ООН з’явилася нова дата – Міжнародний день банків, який відзначатиметься щорічно, 4 грудня, з моменту ухвалення відповідної Резолюції ООН 74/245.

Засновуючи пам'ятну дату, Генеральна Асамблея ООН наголосила на визнанні значного внеску банківських структур у реалізацію Програми сталого розвитку до 2030 року. ООН визнає величезний внесок банків у поліпшення рівня і умов життя, а й величезний потенціал для подальшого вирішення найважливіших завдань загальносвітового масштабу.

Міжнародний день гепарда

Міжнародний день гепарда започаткував Фонд захисту гепардів. Основне його завдання — поширити інформацію про важливість захисту цих тварин, які належать до вразливих видів.

Вважається, що під час останнього льодовикового періоду гепарди мало не вимерли. Вижило лише кілька особин, і це призвело до того, що у сучасних гепардів спостерігаються ознаки генетичного виродження, спричиненого інбридингом, тобто схрещуванням близьких родичів.

Гепард відомий як найшвидший наземний ссавець: за секунду він здатний розігнатися до 110 км/год.

Міжнародний день обіймів

День обіймів – міжнародне свято, яке відзначають 4 грудня. Існує лише один спосіб його відзначити - обійняти всіх і кожного, кого ви забажаєте. Згідно з традицією свята, обіймати можна навіть незнайомих людей.

Мета свята – виявити більше емоцій у суспільстві. За своєрідним "повір'ям", під час дружніх обіймів люди обмінюються душевним теплом.

День Марени

У слов'янській міфології Марена пов'язується із втіленням смерті, з сезонними ритуалами вмирання та воскресіння природи. Богиня Марена встановлює на землі Царство снігів і морозів до приходу Весни.

Мара-Морена з давніх-давен шанувалася як Темний Лик Великої Богині - Матері всього сущого. Якщо Світла Жива дає кожному життя і тепло, то Темна Мара прирікає все, що віджило, на смерть і холод. Створення і руйнування, життя і смерть — дві сторони Буття, які існують окремо, але діють завжди спільно. Без смерті немає оновлення та відродження.

Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці

Велике християнське свято Введення (входу) у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії належить до двонадесятих свят, що не переходять, Православною Церквою відзначається 4 грудня за новим стилем.

Підставою є церковний переказ про те, як у трирічному віці батьки урочисто ввели в Єрусалимський храм Марію, майбутню Богоматір. Це свято Введення встановилося ще на зорі християнства. У православ'ї воно набуло широкого розповсюдження в 9 столітті.

День святої Варвари

4 грудня у католицькому літургійному календарі День святої Варвари, з іменем якої пов'язана красива легенда.

Свята великомучениця Варвара була дочкою знатного язичника Діоскора, жила з батьком у місті Іліополі Фінікійському, за царювання Максиміана Галерія (305—311). Вона рано втратила матір і була оточена прислугою, серед якої було чимало християн.

Коли Діоскор дізнався, що його улюблена дочка потай від батька стала християнкою, гніву батька не було меж. Дівчину зачинили у вежі, прибудованій до його будинку. Усі спроби змусити Варвару відмовитися від християнської віри, знову вклонятись язичницьким богам, було відкинуто.

Одного разу Діоскор люто вихопив меч і хотів ударити ним Варвару, але вона кинулася бігти. Діоскор почав наздоганяти її, але дорогу Варварі заступила гора. Тоді дівчина звернулася до Бога по допомогу. Гора розступилася, і вона увійшла в розщілину, якою вийшла на вершину гори. Там Варвара сховалась у печері (відтоді святу Варвару вважають покровителькою гірників).

Проте скеля не могла довго переховувати дівчину. Діоскор знайшов дочку за допомогою пастуха та жорстоко побив її. Закривши Варвару в невеликій темній кімнаті, він почав морити її голодом і жагою, щоб змусити відмовитися від християнської віри. Не досягши цього, він віддав свою дочку в руки правителя Мартіана, гонителя християн.

Мартіан був розчулений молодістю і вродою Варвари. Він почав її умовляти, аби вона зберегла своє молоде життя. Та свята діва, сповнена любов’ю до Христа, нізащо не погоджувалась визнати богів язичників і заявила Мартіану, що вона готова прийняти мученицьку смерть заради свого Бога і Спасителя. Тоді розгніваний Мартіан наказав її катувати і вкинути до в’язниці. Бог покарав мучителів Варвари: Діоскор та Мартіан загинули від удару блискавки.

У 6 столітті мощі святої великомучениці Варвари були перенесені до Константинополя. В епоху середньовіччя великомучениця Варвара шанувалася як одна з 14 святих помічників Господніх і як небесна посередниця "щасливої" смертної години.

Чималу кількість чудових зображень цієї великомучениці можна побачити серед колекції Національної галереї середньовічного мистецтва в Анежському монастирі. Примітний знак образу святої Варвари – неодмінна присутність на зображеннях вежі та гори.

Мощі святої Великомучениці Варвари знаходились в Києві у Михайлівському Золотоверхому монастирі, куди були перевезені з Царгорода грецькою царівною Варварою, дружиною великого князя Святополка Ізяславовича (у святому Хрещенні Михайла). Нині мощі святої Великомучениці Варвари знаходяться у Володимирському соборі м. Києва.

Астрономічна подія:

У суботу, 4 грудня о 09:34, за Києвом відбудеться повне сонячне затемнення — останнє затемнення 2021 року. Його повна фаза триватиме 1 хвилину 54 секунди.

На жаль, в Україні не можна буде спостерігати його наживо, але українці зможуть переглянути трансляцію. Астрономічну подію буде видно в Антарктиді, південній Африці, південно-східній Австралії, а також у південній частині світового океану.

Сонячні затемнення у південній півкулі, особливо над Антарктидою – велика рідкість. Останнє затемнення над цим континентом було 23 січня 2003 року, а наступне буде в 2039 році. Також це єдине повне затемнення Сонця у 2021 році.

У цей день:

1991 - Після 2454 днів утримання ліванськими ісламістами звільнено останнього американського заручника у Бейруті - американського журналіста Террі Андерсона, голову близькосхідного корпункту агентства Associated Press. Його схопили 16 березня 1985 року і утримували в підвалі зруйнованого будинку в південній частині Бейрута, де в різні періоди громадянської війни в Лівані перебували 92 викрадені терористами іноземці. Незважаючи на семирічне ув'язнення, Андерсон залишився живим і уникнув долі інших одинадцяти заручників, убитих викрадачами.

1995 - Студія Apple Records випустила пісню "Free as a Bird" гурту "The Beatles", записану Ленноном ще в 1977 році вже після її розпаду і передану його удовою Йоко Оно Полу Маккартні в 1994 році. Троє живих на той час учасників The Beatles доопрацювали запис, наклавши на демо-запис інструменти та співи. На пісню "Free as a Bird" Джон Пітко зняв визнаний одним із найкращих відеокліпів у світовій музичній історії. 16 грудня 1995 сингл "Free as a Bird" вийшов на друге місце в хіт-параді Англії і шосте в США.

1995 - Компанії Netscape і Sun анонсували створення мови програмування JavaScript, призначеної для перетворення традиційних статичних веб-сторінок на динамічні інтерактивні документи, здатні задовольнити інтереси користувачів інтернету.

1996 - З мису Канаверал (штат Флорида) запущено автоматичну космічну станцію "Mars Pathfinder", яка 4 червня 1997 року, після подолання майже 500 мільйонів кілометрів, доставила на поверхню Марса спеціальний самохідний пристрій для збирання зразків марсіанського ґрунту.

1999 - 59-річний Кліф Річард з піснею "Millennium Prayer" учотирнадцяте очолив хіт-парад Британії. За кількістю хітів серед виконавців світу він поступається лише Елвісу Преслі та The Beatles.

2002 - На 117-му році життя померла найстаріша мешканка Харкова та України Параска Натарова. Вона до останніх днів вела активний спосіб життя. У свої 116 років вона була при здоровому глузді, лише погано бачила і пересувалася.

2007 - Представника політичного блоку "Наша Україна – Народна самооборона" (НУ-НС) Арсенія Яценюка обрано головою Верховної Ради України. Це стало результатом домовленостей щодо створення "Демократичної коаліції", наступним кроком яких стало обрання прем'єр-міністром Юлії Тимошенко.

Іменини: Аріадна, Ада, Ярополк, Марія, Абрам, Адам, Олександр

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА