07:00 05.12.2021

5 грудня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
5 грудня: Яке сьогодні свято

5 грудня в Україні відзначають День працівників статистики, в Україні та світі – День волонтера, Міжнародний день добровольців в ім'я економічного та соціального розвитку, Всесвітній день ґрунтів, у православних – День пам'яті мученика Прокопія Кесарійського, а у католиків другу неділю Адвента.

50 років тому у столиці Аргентини, Буенос-Айресі, відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку, а 30 років тому, цього дня, перший президент незалежної України Леонід Кравчук офіційно зайняв пост.

Ще сьогодні – День ніндзя, День зірок, що співають, Вечір подарунків у Нідерландах, у Таїланді День батька, а у США День скасування сухого закону та свято притулку для домашніх тварин, у Німеччині та Австрії – ніч Крампуса.

Всесвітній день волонтера, Міжнародний день добровольців в ім'я економічного та соціального розвитку

Сьогодні відзначають Міжнародний день добровольців в ім'я економічного та соціального розвитку. Започаткувала свято Організація Об'єднаних Націй у 1985 році. Цей день має спонукати суспільство до проведення добровільної безкоштовної праці у різних сферах діяльності. В Україні активна волонтерська діяльність розпочалась у 2014 році під час Революції Гідності.

День працівників статистики

5 грудня українці святкують День працівників статистики. Це професійне свято усіх тих людей, які докладають чималих зусиль, щоб офіційна статистика в нашій країні відповідала стандартам, схваленим у світі. Початкові форми статистики з'явилися досить давно, саме із заснуванням перших державних утворень. І для розвитку будь-якої держави збирання статистичних даних відіграє важливу роль.

Всесвітній день ґрунтів

Всесвітній день ґрунтів має нагадати світовій спільноті про важливість ґрунтових ресурсів та ту роль, яку вони відіграють у збереженні екосистем та забезпеченні зростання добробуту людини.

Історія виникнення цього дня бере свій початок у 2002 році, коли Міжнародним союзом ґрунтових наук було схвалено відповідну резолюцію. Вчені тоді звернули увагу на необхідність усвідомлення важливості ґрунтових ресурсів планети на міжнародному рівні.

День ніндзя

Нещодавно серед незвичайних свят, що мають національну передісторію, але набули популярності в різних країнах, з'явився новий, іменований днем ніндзя. Він був приурочений, за однією з версій, до виходу в прокат 2003 року художнього фільму "Останній самурай".

День Прокопія Кесарійського

Цього дня православна церква вшановує пам'ять святого Прокопія Читця, який прийняв мученицьку смерть на початку 4 століття. Згідно з житієм, Прокопій народився в Єрусалимі і служив читцем у Кесарійській церкві, де роз'яснював парафіянам Святе Письмо і перекладав його сирійською мовою. Святий прославився тим, що мав дар зцілювати одержимих бісами. За наказом намісника Палестини читця схопили і змушували принести жертву язичницьким богам. Прокопія, який відмовився це зробити, обезголовили.

Друга неділя Адвента

Католицька церква другу неділю Адвента відзначає рівно за тиждень після першої неділі Адвента. Цього дня запалюють Свічку пророцтва та другу свічку у вінку – Віфлеємську. Віфлеємська свічка уособлює пришестя на землю Ісуса, Сина Божого, народженого від Діви Марії. Це світлий символ приготування до зустрічі Немовля Христа.

Ніч Крампуса

У частині Європи день Святого Миколая святкують 6 грудня. Напередодні ввечері, 5 грудня, у Ніч Крампуса, на вулицях з'являється лихий волохатий чорт. Іноді разом зі Святим Миколаєм, іноді один, Крампус навідується в будинки і на роботу до людей. Святий Миколай зазвичай одягнений у церковну ризу єпископа, і несе золотий церемоніальний жезл. На відміну від Санта Клауса, відомого в Північній Америці, у цьому святкуванні Святий Миколай приходить лише до слухняних діточок, тоді як Крампус відповідальний за відвідування поганих. Микола дарує подарунки, а Крампус дарує вугілля та березові різки.

Іменини: Филимон, Михайло, Валеріан, Максим, Петро, Прокіп, Борис, Ярополк, Іван, Павло.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА