07:31 05.12.2021

Ракета Atlas V стартує на орбіту з супутниками на користь Пентагону і NASA

2 хв читати
Ракета Atlas V стартує на орбіту з супутниками на користь Пентагону і NASA

Ракета-носій Atlas V у неділю стартує на орбіту з супутниками на користь Космічних сил США та NASA, повідомляє компанія United Launch Alliance (ULA).

Запуск планується здійснити у двогодинне часове вікно, яке відкривається о 04:04 за часом Східного узбережжя США, з 41-го стартового комплексу на базі Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді.

В рамках місії Space Test Program-3 (STP-3) ракета, зокрема, має вивести на геостаціонарну орбіту заввишки 35,4 тис. км експериментальний військовий супутник STPSat-6 із системою Space and Atmospheric Burst Reporting System-3 для відстеження космічних і атмосферних вибухів, створених Національним управлінням ядерної безпеки США (NNSA).

Він забезпечує виявлення ядерних вибухів та відстеження даних про стан космічного довкілля та призначений для доповнення детекторів ядерної детонації на борту сучасних космічних апаратів GPS.

Ракета також виведе на орбіту на користь NASA експериментальний супутник LCRD - демонстратор ретранслятора лазерного космічного зв'язку (Laser Communications Relay Demonstration). За даними американського космічного агентства, на апараті буде апробовано технологію інфрачервоної лазерної ретрансляції, яка дозволить супутникам передавати дані двостороннього зв'язку між Міжнародною космічною станцією та Землею з геосинхронної орбіти зі швидкостями близько 1,2 Гбіт. Крім цього, система лазерного зв'язку дозволить значно зменшити вагу, габарити та енергоспоживання порівняно з іншими апаратами зв'язку. Супутник має пропрацювати на орбіті два роки.

Крім того, ракета несе адаптер корисного навантаження LDPE-1, призначений для розгортання малих військових супутників, а також шість апаратів космічного стеження на користь Пентагону, технічні дані яких засекречені.

Усі космічні апарати будуть виведені на орбіту приблизно за сім годин після старту ракети.

Двоступінчаста ракета-носій Atlas V створена компанією ULA, яка є спільним підприємством корпорацій Boeing та Lockheed Martin, що здійснює запуски на користь Пентагону та американського розвідувального співтовариства. Вона має кілька конфігурацій, які відрізняються кількістю твердопаливних прискорювачів і корисним навантаженням, що закидається на орбіту.

На її першому ступені використовуються двокамерний рідинний ракетний двигун РД-180 виробництва російської компанії НВО "Енергомаш".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА