13:15 05.12.2021

Ноту протесту у зв'язку з порушенням повітряного кордону Білорусі вручено військовому аташе України

2 хв читати
Ноту протесту у зв'язку з порушенням повітряного кордону Білорусі вручено військовому аташе України

Міноборони Білорусі вручило військовому аташе України ноту протесту у зв'язку з порушенням держкордону Білорусі в повітряному просторі, повідомили в прес-службі військового відомства республіки в неділю.

"5 грудня 2021 року в Департамент міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони був викликаний військовий аташе при посольстві України в Республіці Білорусь, якому була вручена нота протесту у зв'язку з порушеннями українською стороною державного кордону Республіки Білорусь в повітряному просторі", - йдеться в повідомленні відомства.

Там зазначено, що приводом послужило порушення 4 грудня 2021 року державного кордону Білорусі в повітряному просторі українським вертольотом типу Мі-8 в районі н.п. Нова Рудня.

"Військовому аташе було доведено, що українська сторона уникає діалогу для вирішення спірних питань як за лінією міжнародного військового співробітництва, так і контролю над озброєннями, що дуже тривожно", - повідомили в Міноборони.

"Були наведені факти, що свідчать про ухилення Україною від виконання зобов'язань у рамках регіональних заходів довіри і безпеки, а також проведення на тлі обвинувальної щодо Республіки Білорусь риторики низки навчань поблизу білоруського державного кордону підрозділами збройних сил України", - додали у відомстві.

Сукупність цих фактів може свідчити про можливість появи загрози безпеці Білорусі на південному напрямку, заявили в Міністерстві оборони.

Як повідомлялося, в суботу Держприкордонкомітет Білорусі заявив: "Проведення Україною навчань на кордоні з Республікою Білорусь спровокувало інцидент. Сьогодні, 4 грудня, близько 12 години на білорусько-українському кордоні в районі пункту пропуску "Нова Рудня" Мозирського прикордонного загону зафіксовано порушення повітряного простору Республіки Білорусь з боку України". Згідно з повідомленням, український військовий вертоліт Мі-8 на висоті близько 100 м "перетнув державний кордон і залетів на глибину до 1 км на територію Білорусі".

У Державній прикордонній служби України спростували заяву про порушення повітряного простору Білорусі українським вертольотом. "Заява білоруської сторони про те, що нібито відбулося порушення повітряного простору з боку України, не відповідає дійсності... під час виконання завдань, польотів пілотом не було допущено порушень, зокрема не допущено порушення повітряного простору Білорусі", - сказав спікер відомства, додавши, що Держприкордонслужба України неодноразово повідомляла, що в рамках операції поліції з посилення кордону з Білоруссю, що триває з 23 листопада, буде активно застосовуватися авіація.

Також у Держприкордонслужбі додали, що білоруська сторона не надала їм жодних матеріалів про інцидент.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА