07:00 06.12.2021

6 грудня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
6 грудня: Яке сьогодні свято

6 грудня в Україні святкують День збройних сил, у Фінляндії – День незалежності, День Конституції в Іспанії, День Святого Миколая у католиків, а у православних – День пам'яті преподобного Митрофана.

День збройних сил України

6 грудня Україна відзначає 30-річчя Збройних Сил. Це національне свято відзначається щорічно 6 грудня – у день ухвалення в 1991 році закону України "Про Збройні Сили України".

Проголосивши 1991 року незалежність, Верховна Рада в стислі терміни ухвалила низку законодавчих актів, що стосуються військової сфери. Основні документи – Концепція оборони та будівництва Збройних Сил України, ухвала "Про Раду оборони України", закони України "Про оборону України", Військова доктрина України та закон "Про Збройні Сили України" – визначили вектор розвитку збройних сил держави на всі подальші роки.

Церковне свято

У церкві 6 грудня вшановують пам'ять святого Митрофана, відомого єпископа церкви, який жив приблизно у XVII-XVIII столітті.

Народився Митрофан у сім'ї благочестивих батьків, мав сина і був одружений. Проте овдовів у 40 років, після чого вирішив вирушити до пустелі для того, щоб узяти постриг та стати ченцем. Ще пізніше Митрофан стає настоятелем монастиря. Він ретельно дбав про те, щоб зміцнити позиції церкви, активно опікувався створенням нових храмів і вживав усіх заходів для того, щоб підвищити моральний і духовний рівень священнослужителів.

День Святого Миколая

Католики шанують пам'ять святого Миколая, покровителя мандрівників і дітей. День святого Миколая має релігійне коріння та традиції святкування, вироблені в народі століттями. Різдвяні свята у Європі розпочинаються з Дня святого Миколая, який відзначається 6 грудня.

Про земне життя святого Миколая з історичних хронік відомо небагато. Народився він на території сучасної Туреччини, приблизно в 270 році, упокоївся 6 грудня 342 року.

Про добрі справи святого Миколая в народі складені перекази, що передаються з покоління до покоління. Вони розповідають про те, як святий Миколай допомагав бідним та знедоленим, а дітям таємно підкидав монетки та їжу у виставлені за двері черевички. Ще одна легенда розповідає про те, як він допоміг бідній дівчині вийти заміж за коханого, давши їй грошей на придане.

У 10 столітті у Кельнському соборі у день пам'яті святого Миколая 6 грудня учням церковноприходської школи стали роздавати солодощі. А згодом у Німеччині у будинках стали вивішувати черевички чи шкарпетки для того, щоб святий Миколай поклав туди дітям подарунки. Ця традиція швидко поширилася у всій Європі.

Цей день:

1492 - Перша експедиція Колумба відкрила острів Гаїті.

1917 - У порту Галіфакса вибухнув корабель, навантажений боєприпасами. Близько 2000 людей загинули.

1921 - Підписано англійсько-ірландський договір, за яким через рік (6 грудня, 1922) Ірландія здобула незалежність.

1989 - Стрілянина у політехнічному інституті Монреаля. Загинули 15 людей, включно зі стрільцем. Ще 14 дістали поранення.

2000 – Відкритий ліверморій – хімічний елемент з атомним номером 116.

Іменини: Микола, Омелян, Юрій.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА