07:10 06.12.2021

NASA має намір додати три місії до МКС на космічних кораблях SpaceX

3 хв читати
NASA має намір додати три місії до МКС на космічних кораблях SpaceX

Національне управління Сполучених Штатів з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) планує укласти контракт на три додаткові місії з транспортування астронавтів до МКС на космічних кораблях компанії SpaceX, йдеться в повідомленні про наміри NASA на сайті Системи розподілу контрактів США.

"NASA має намір укласти зі SpaceX контракт на позаконкурсній основі, за яким додадуться (до програми польотів до МКС - ІФ) три постсертифікаційні місії в рамках контракту з транспортування комерційних екіпажів, щоб NASA могло виконувати одну з обов'язкових умов угод з іноземними партнерами - знаходження екіпажу Міжнародної космічної станції (МКС)", - сказано в повідомленні.

Нині NASA має контракти про доставку екіпажів на МКС із двома компаніями – Boeing та SpaceX. Однак сертифікацію NASA для здійснення місій з транспортування астронавтів до МКС пройшли лише космічні кораблі SpaceX, оскільки Boeing сьогодні не здатний доставити людей на станцію через неготовність космічного корабля CST-100 Starliner та інші компоненти місії, необхідні для її здійснення.

Згідно з контрактом SpaceX і NASA, останній заявлений політ до МКС на кораблі Crew Dragon заплановано на березень 2023 року. Додавання трьох додаткових постсертифікаційних місій на кораблях SpaceX дозволить NASA заповнити кількість польотів, які призначалися Boeing.

В управлінні зазначили, що NASA, як і раніше, потребує двох підрядників з метою транспортування екіпажів на МКС для додаткової впевненості в безперервному транспортуванні астронавтів до станції і назад на Землю. Там також наголосили, що управління налаштоване чергувати місії SpaceX і Boeing, щойно компанії будуть здатні виконувати умови контракту на рівних.

У жовтні цього року керівник програми NASA з комерційних пілотованих польотів Стів Стіч заявив про плани NASA домагатися збільшення кількості польотів на МКС цими двома компаніями.

"І SpaceX, і Boeing отримали шість постсертифікаційних місій польотів на МКС за контрактом, загалом шість на дві компанії. Boeing отримав право провести три з них. Зараз ми знаємо, що робота МКС буде продовжена на строк пізніше 2024 року. Тому зараз ми шукаємо спосіб додати кількість місій в обидва контракти, і в наступні кілька місяців стане зрозуміло, що буде зроблено щодо цього (...) Ми хочемо, щоб і SpaceX, і Boeing літали раз на рік", - сказав Стіч.

У 2014 році NASA уклало контракти з Boeing та SpaceX щодо транспортування екіпажів на міжнародну станцію в рамках програми комерційного транспортування екіпажів на МКС.

У рамках контракту з NASA корпорація Boeing отримала понад $5 млрд на розробку, виробництво корабля Starliner, а також здійснення його місій з доставки астронавтів на МКС та повернення їх на Землю. Він призначений для екіпажу у складі до семи осіб.

Інша американська компанія - SpaceX - за подібним контрактом з NASA отримала $3,1 млрд для розробки свого космічного корабля Crew Dragon, який вже здійснив низку пілотованих польотів на МКС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА