12:14 06.12.2021

Янукович відкликав своїх захисників від участі в розгляді касацій у Верховному Суді на вирок про держзраду - адвокат

3 хв читати
Янукович відкликав своїх захисників від участі в розгляді касацій у Верховному Суді на вирок про держзраду - адвокат

Адвокат екс-президента України (2010-2014) Віктора Януковича Віталій Сердюк заявляє, що його підзахисний відкликав своїх захисників від участі в розгляді касацій на вирок суду у справі про державну зраду.

"Віктор Янукович сьогодні відкликав своїх адвокатів від участі в процесі у Верховному Суді через неможливість забезпечення його права на захист. В умовах, створених Верховним Судом, ми не можемо забезпечити нашому клієнтові повноцінного права на захист. Тому він прийняв рішення відкликати адвокатів Віталія Сердюка, Ігоря Федоренка, Андріану Фозекош, Богдана Біленка, Олександра Горошинського й Олександра Байдика від участі у справі про втрату Криму", - написав Сердюк на своїй сторінці у Facebook.

Адвокат стверджує, що впродовж усього процесу захист мав намір організувати участь Януковича в судових засіданнях у порядку міжнародної правової допомоги. "Проте Верховний Суд пропонував задіяти для цього процедуру з використанням не передбачених законом власних технічних засобів. Отже, судді Верховного Суду повністю повторили вже перевірений раніше Оболонським райсудом прийом, щоб не допустити Віктора Януковича до законної процедури участі", - заявив адвокат.

Також, за його словами, Верховний Суд не врахував того факту, що у зв'язку з карантинними заходами захист не мав можливості провести передбачену законом конфіденційну зустріч із клієнтом і погодити з ним правову позицію на території РФ, де він змушений перебувати. "Наразі Віктор Янукович навіть не ознайомлений із матеріалами касаційного провадження", - зазначив адвокат.

"Отже, через відсутність у нас можливості забезпечити право на захист клієнт відкликає нас від участі у справі про втрату Криму й доручає сконцентруватися на роботі в міжнародних інституціях, зокрема до ЄСПЛ, а також на справах, пов'язаних із подіями на Майдані", - підсумував Сердюк.

Тим часом, як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", засідання у Верховному Суді щодо розгляду касацій, призначене на 11.00 6 грудня, ще не розпочалося.

Як повідомлялося, 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду й пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації. Водночас суд визнав Януковича невинуватим за обвинуваченням у пособництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Київський апеляційний суд залишив у силі вирок Оболонського райсуду. Янукович і його захист оскаржили у Верховному Суді рішення Київського апеляційного суду.

Крім того, 17 листопада 2021 року в Офісі генпрокурора повідомили про завершення досудового розслідування стосовно Януковича і дев'ятьох колишніх високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 року організували силову протидію мітингувальникам у центрі столиці. "Підозрюваним інкриміновано організацію здійснення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних убивств і скоєних замахів на вбивства, а також організації терористичного акту", - інформує Офіс генпрокурора.

У рамках кримінального провадження розслідувано понад тисячу епізодів злочинних дій. Матеріали провадження налічують більше ніж 1500 томів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА