19:19 07.12.2021

Мінекономіки пропонує підняти поріг для спрощених закупівель із 200 тис. грн до 500 тис. грн

2 хв читати
Мінекономіки пропонує підняти поріг для спрощених закупівель із 200 тис. грн до 500 тис. грн

Міністерство економіки пропонує підвищити поріг вартості товарів та послуг для здійснення закупівель за спрощеною процедурою з 200 тис. грн до 500 тис. грн та перевести на спрощену процедуру всі закупівлі для боротьби з COVID-19, свідчить відповідний законопроект на сайті міністерства, оприлюднений для обговорення.

Згідно з ним, зниження порога до 0,5 млн грн сприятиме оперативному проведенню замовниками закупівель та дасть їм змогу використовувати електронний каталог замість підготовки документів, а також скоротить навантаження на Антимонопольний комітет як орган оскарження.

У міністерстві зазначили, що вимоги до постачальників товарів або послуг у спрощених закупівлях не такі високі, на відміну від процедури закупівлі. Їхньою перевагою є те, що замовнику не потрібно готувати тендерну документацію, а постачальники кваліфікуються один раз – під час підключення до електронного каталогу централізованою закупівельною організацією, що є адміністратором такого каталогу.

Встановлені у 2015-му пороги для спрощених закупівель логічно було б переглянути через інфляцію, вважає заступник директора ДП "Прозорро" Наталія Шимків, слова якої наведено в повідомленні.

"Якщо говорити про прозорість, то наразі замовники закупівель вище 50 тис. грн зобов'язані проводити конкурентну закупівлю. Це може бути спрощена закупівля, але все одно відкрита, конкурентна. На прозорість така законодавча ініціатива не повинна вплинути, якщо не буде знято обов'язок проведення спрощеної закупівлі", - пояснила вона.

Крім цього, Мінекономіки запропонувало поширити спрощену систему закупівель для товарів, необхідних для боротьби із COVID-19.

"У 2020-му в розпал пандемії держава прийняла рішення дозволити робити закупівлі, необхідні для боротьби з COVID-19, але обов'язково звітувати про них у ProZorro. Цього літа Верховна Рада внесла зміни до закону: для частини товарів, необхідних для боротьби з пандемією, залишила можливість закупівель без конкурентних закупівель (перелік визначив Кабмін - ліки, вакцини тощо), а щодо інших товарів, які не входять до урядового переліку, закон зобов'язує здійснювати спрощену закупівлю", – пояснила Шимків.

Вона додала, що боротьба з пандемією, звісно, потребує оперативності, і не завжди замовники можуть передбачити, що їм знадобиться та в яких кількостях, тоді як спрощена закупівля відбувається швидко – за часом вона триває трохи більше ніж тиждень.

"Законопроект пропонує проводити всі закупівлі товарів для боротьби з пандемією через спрощену процедуру", - наголосила заступник директора ProZorro.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА