19:29 07.12.2021

Литва поки не визначилась із механізмом застосування санкцій США проти Білорусі

3 хв читати
Литва поки не визначилась із механізмом застосування санкцій США проти Білорусі

Литва через низку юридичних нюансів поки не знає, як у республіці будуть реалізовані санкції США щодо білоруського виробника калійних добрив "Білоруськалій", що набирають чинності з 8 грудня.

"У санкцій США є деякі особливості, оскільки на відміну від санкцій Європейського союзу, які є звичними для нас, які узгоджуються відомствами ЄС та санкціонують компанію, а не продукт (як у випадку санкцій США – BNS), і є такі юридичні нюанси, які необхідно спочатку повністю прояснити", - заявила прем'єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте журналістам у сеймі у вівторок.

"Зараз існують двосторонні угоди між литовськими та білоруськими суб'єктами, а також іншими економічними суб'єктами, які беруть участь у цьому ланцюжку розрахунків та транспортування, тому є певні юридичні нюанси, які необхідно оцінити, оскільки санкції є первинними", - уточнила прем'єр-міністр.

За словами Шимоніте, у середу вона матиме додаткову інформацію з цього приводу.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс у свою чергу заявив, що застосування санкцій США щодо "Білоруськалію" буде залежати від підприємств, однак не виключається і можливість втручання литовського уряду.

"Кожен юридичний суб'єкт, що бере участь у ланцюжку поставок, повинен визначитися, буде він укладати угоди чи ні. По суті проведення санкцій у життя залежить від рішення самого суб'єкта. Прямого юридичного зобов'язання проводити в життя введені Америкою санкції не виникає", - сказав Ландсбергіс.

За його словами, бізнес, включно з державними підприємствами Lietuvos gelezinkeliai ("Литовські залізниці") і Клайпедський порт, що беруть участь у транзиті білоруських добрив, "не зобов'язаний звітувати перед державою за ухвалення рішень".

І все ж міністр неодноразово наголосив, що держава має можливість "у рамках своєї компетенції шукати виходи, як почути запрошення стратегічних партнерів до солідарності".

"Потрібно мати на увазі і політику держави, яка теж може зумовити певні зміни, ухвалення рішень в інших сферах. Я не заперечую, що це може статися", - сказав глава МЗС.

Литовські відомства та держпідприємства деякий час намагалися з'ясувати, як вплинуть американські санкції на транзит добрив "Білоруськалію" залізницями Литви через Клайпедський порт.

Як повідомлялося, 9 серпня США оголосили про введення санкцій щодо "Білоруськалію", які набувають чинності 8 грудня. Як очікується, у зв'язку з цим припиниться постачання білоруських калійних через балтійські порти, зокрема через основний перевалочний для "Білоруськалію" порт - Клайпеду.

2 грудня Мінфін США вніс "Білоруську калійну компанію" та її дочірнє підприємство ТОВ "Агророзквіт" до списку санкцій. Ліцензія Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) на здійснення операцій із цими компаніями, в яких ВАТ "Білоруськалій" має майновий інтерес, діє до 1 квітня 2022 року.

Крім того, 2 грудня санкції щодо "Білоруськалію" ввела Велика Британія.

Наприкінці червня Євросоюз запровадив секторальні санкції щодо Білорусі, які передбачають, зокрема, заборону на торгівлю та транзит окремих видів калійних добрив. Санкції не поширюються на основні види калійних добрив і контракти, укладені до 25 червня 2021 року.

"Білоруськалій" є єдиним виробником хлоркалію в Білорусі, а також одним із найбільших постачальників калійних добрив на світовий ринок. Підприємство експортує продукцію через БКК до 107 країн, причому його частка у світовому експорті калійних добрив перевищує 20%.

Експорт калійних добрив з Білорусі у 2020 році у вартісному вираженні дорівнював $2,41 млрд, скоротившись на 13% до рівня 2019 року. У натуральному еквіваленті експорт зріс на 14,7% - до 7,14 млн. тонн (у перерахунку на 100% діючої речовини). У 2020 році випуск хлоркалію в Білорусії перевищив 12,2 млн. тонн, що відповідає рівню 2019 року. Потужності з випуску калійних добрив у Білорусі до 2025 року планується збільшити до 17 млн. тонн на рік.

У середині цього року Білстат перестав публікувати інформацію щодо експорту калійних добрив.

ВАТ "Білоруська калійна компанія" засноване у 2013 році, є ексклюзивним експортером калійних добрив виробництва ВАТ "Білоруськалій". Акціонерами БКК є Білоруськалій (48% акцій), Білоруська залізниця (42%), страхова компанія Білексімгарант (10%).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА