20:01 07.12.2021

Суд ООН зобов'язав Азербайджан боротися проти дискримінації вірменів, а Вірменію проти дискримінації азербайджанців

2 хв читати
Суд ООН зобов'язав Азербайджан боротися проти дискримінації вірменів, а Вірменію проти дискримінації азербайджанців

Міжнародний суд ООН у вівторок зобов'язав Азербайджан запобігати расовій дискримінації вірменів та боротися проти вандалізму щодо важливих для Вірменії культурних та релігійних об'єктів.

Так, у суді заявили, що в рамках забезпечувальних заходів Азербайджану слід "відповідно до своїх зобов'язань у рамках "Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації" захищати від насильства всіх людей, захоплених у полон під час конфлікту 2020 року, гарантувати їхню безпеку та рівність перед законом".

Водночас судді одноголосно виступили на підтримку того, щоб "вжити всіх необхідних заходів для запобігання розпалюванню расової ненависті та дискримінації, включно з боку офіційних осіб та громадських інститутів, спрямованих на людей вірменського походження".

Більшість суддів у суді ООН визнали, що Азербайджан, окрім того, має вжити "всі необхідні заходи для запобігання та покарання за вандалізм стосовно вірменської культурної спадщини", включно з церквами, пам'ятниками, пам'ятками, цвинтарями, і не лише з цими об'єктами.

Суд вжив і низку забезпечувальних заходів щодо Вірменії. Так, судді ухвалили, що Єревану слід "вжити всіх заходів, щоб протистояти проявам расової ненависті" проти азербайджанців. Зокрема, заходи мають стосуватися приватних осіб і приватних компаній.

Крім того, судді одностайно визнали за необхідне, крім зазначених заходів, запровадити додатковий захід для обох сторін: утримуватися від будь-яких дій, які можуть призвести до посилення конфлікту, через які його буде складніше врегулювати в судовому порядку.

Вірменія ініціювала судовий розгляд проти Азербайджану в Міжнародному суді ООН на підставі "Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації" та зробила запит щодо забезпечувальних заходів. Азербайджан наприкінці вересня 2021 року подав зустрічний позов до суду на Вірменію та зустрічний запит.

Винесені у вівторок рішення – забезпечувальні заходи. Надалі суд ООН продовжить розгляд позовів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА