07:00 08.12.2021

8 грудня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
8 грудня: Яке сьогодні свято

8 грудня відзначають Міжнародний день художника, День Яна Сібеліуса та фінської музики, у Болгарії – День студента, в Узбекистані – День Конституції, а в Панамі – День матері. У французькому Ліоні відбувається фестиваль вогнів. У православних вшановують пам'ять священномученика Климента, а у католиків День непорочного зачаття Діви Марії.

Міжнародний день художника

8 грудня відзначається Міжнародний день художника, заснований у 2007 році Міжнародною Асоціацією "Мистецтво народів світу".

День художника – свято не лише професіоналів і любителів живопису. Творчість зберігає в людині можливість радіти світові та любити його. Тому сьогоднішнє свято – для всіх шанувальників прекрасного.

День фінської музики

Щорічно, 8 грудня, у фінів відзначають День фінської музики, який в інших країнах любителі музики, зокрема й українські, знають як день Яна Сібеліуса. Така дата свята обрана тому, що цього дня 1865 року народився відомий фінський композитор Ян Сібеліус.

Свій перший музичний твір, невелику п'єсу, Сібеліус написав у 10 років. У його творчому доробку вісім симфоній, а також симфонічні поеми та сюїти, концертні та театральні твори, камерні, твори для фортепіано, органу, хору, голосу з супроводом, мелодекламації та інші твори.

День фінської музики у Фінляндії офіційно заснували у 2011 році, і він не є офіційним, у який підняття прапора передбачено законом. Проте фіни давно започаткували традицію вивішувати на будинках державні прапори у день народження Сібеліуса. А шанувальники музики в інших країнах відзначають цю дату походом на концерт.

Свято світла у Ліоні

Витоки свята сягають середини 17 століття, як у Європі вирувала епідемія чуми. Міські радники Ліона вирішили звернутися до Діви Марії з проханням про заступництво і взяли на себе обітницю прославити її. У вересні епідемія у Франції припинилася, так і не дісталася до Ліона.

Місто дотримало обіцянку, яку дало Діві Марії. На честь Богоматері було збудовано статую з позолоченої бронзи. Жителям Ліона слід було дякувати Діві Марії безпосередньо перед її статуєю.

У наші дні свято триває кілька діб – до та після 8 грудня. Вулиці Ліона бувають химерно освітлені різного роду вогнями – нейтральними та різнобарвними, статичними, миготливими та рухливими. Майстерно спрямоване світло підкреслює красу будівель старовинного міста, на вулицях влаштовуються лазерні шоу, а небо розцвічується пишними салютами.

Щороку в Ліоні влаштовують близько 80 світлових вистав, запалюється майже 8 мільйонів маленьких свічок, свято висвітлюють десятки телеканалів і газет, а до міста в дні фестивалю приїжджають до 4 мільйонів туристів.

Церковне свято

День пам'яті священномученика Климента

Церква 8 грудня вшановує святого апостола з сімдесяти Климента I, який став четвертим Папою Римським і зіткнувся з гоніннями, прийняв мученицьку смерть у Херсонесі, де він хрестив язичників і проповідував християнство, за що був страчений за наказом римського імператора Траяна.

Апостол Климент походив із заможної і знатної родини. Він був ще немовлям, коли його мати та два брати вирушили морем до міста Афіни.

Корабель, на якому пливли, зазнав аварії, і рідні втратили одне одного. Мати опинилася на одному з островів Східного Середземномор'я, а діти потрапили до Юдеї, де їх усиновили різні люди.

Досягнувши юнацького віку, Климент вирушив світом з метою знайти своїх рідних. Подорожуючи, він познайомився з апостолом Петром, навчався у нього та прийняв обряд хрещення.

Мандруючи далі з апостолом, Климент знайшов батька з матір'ю та братів, родина дивом возз'єдналася, і всі рідні також прийняли християнство.

Перед тим, як піти в засвіти, апостол Петро висвятив Климента на посаду Римського єпископа. Але в часи переслідування християн Климента заслали на каторжні роботи, а потім засудили до страти.

Непорочне зачаття Діви Марії

День непорочного зачаття Діви Марії, культ якої дуже популярний у католицизмі, — одне з головних свят, присвячених Богородиці. Має найвищий статус у ієрархії католицьких свят – урочистості. У всіх європейських костелах цього дня відбуваються урочисті богослужіння.

У цей день:

1868 - У Львові засновано просвітницьке товариство "Просвіта".

1941 - У Польщі гітлерівці вперше застосували отруйний газ для вбивства євреїв.

1955 - ПАРЄ затвердила нинішній прапор Євросоюзу.

1972 - Катастрофа Boeing 737 у Чикаго. Це найперша катастрофа Boeing 737. Загинули 45 людей.

1987 - Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали у Вашингтоні безстроковий Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

1991 - У Біловезькій Пущі президенти Росії, України та Білорусі, Єльцин, Кравчук і Шушкевич підписали Біловезьку угоду про створення СНД.

2013 - Початок "ленінопаду" в Україні. Під час Євромайдану представники партії "Свобода" скинули з п'єдесталу та зруйнували пам'ятник Леніну у Києві.

Іменини: Олександр, Андрій, Василь, Варлаам, Віктор, Григорій, Іван, Іларіон, Климент, Кузьма, Микола, Павло, Петро, Семен, Серафим, Ярослав

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА