07:49 08.12.2021

У Бундестагу відбудуться вибори нового канцлера Німеччини

2 хв читати
У Бундестагу відбудуться вибори нового канцлера Німеччини

Німецький парламент у середу, 8 грудня, збереться на вибори наступника канцлера Ангели Меркель - як очікується, ним стане соціал-демократ Олаф Шольц.

Засідання розпочнеться о 9.00 та триватиме 90 хвилин. Згідно зі статтею 63 конституції ФРН, канцлер за підсумками парламентських виборів обирає парламент - бундестаг - і пропонує на затвердження президентові Німеччини. Обраним буде той, хто набере більшість голосів депутатів – 369. Така більшість у Шольця є, оскільки він заручився підтримкою не лише власної Соціал-демократичної партії Німеччини СДПН, а й "Зелених", а також Вільної демократичної партії Німеччини – саме ці три політичні сили становитимуть нову урядову коаліцію. За підсумками виборів приблизно о 13:30 спікер бундестагу оголосить імена нових міністрів - попередньо вони вже відомі.

Ангела Меркель, яка поки що виконує обов'язки канцлера, йде з посади з власної ініціативи - після 16 років при владі вона не стала висувати свою кандидатуру на виборах у черговий раз. Меркель майже вдалося перебити рекорд "вічного" німецького канцлера Гельмута Коля - він керував країною з 1982 до 1998 року загалом 5 тис. 870 днів. Меркель не вистачило зовсім небагато - якби 19 грудня вона ще залишалася б при владі, то її час перебування у канцлерському кріслі становив би 5 тис. 871 день.

Олаф Шольц стане дев'ятим канцлером Німеччини. Політик народився 1958 року в Оснабрюку, в юності він вивчав юриспруденцію, проходив альтернативну військову службу та працював адвокатом. Шольц двічі був депутатом бундестагу – з 1998 до 2001 року та з 2002 до 2011 року. З 2007 до 2009 року він обіймав посаду міністра праці в уряді ФРН, з 2011 до 2018 року був бургомістром міста Гамбург. З березня 2018 року Шольц керує міністерством фінансів Німеччини та одночасно є віце-канцлером ФРН.

На передвиборних теледебатах Шольца критикували насамперед за відсутність харизми і казали, що він нудний, при цьому згідно з результатами соцопитувань, Шольц вигравав і голоси глядачів, які дивилися дебати, та власне виборців.

Коаліційну угоду представники трьох партій підписали напередодні, а напередодні відбулася перша прес-конференція учасників нового уряду. Зовнішньополітичні погляди нових міністрів і нового канцлера поки що не відомі, але перед виборами Шольц заявляв, що стосовно Росії Німеччини потрібна Нова східна політика - це термін, введений соціал-демократами, канцлером Віллі Брандтом та міністром Егоном Баром. У серпневому інтерв'ю Deutsche Welle Шольц говорив, що діалог із Росією вівся завжди і цілі загальної безпеки мають на увазі контакт та обмін думками. На думку Шольца, у рамках так званої нової східної політики Росії слід визнати "верховенство закону, а не того, хто сильніший".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА