13:55 08.12.2021

Мінкультури ініціювало проведення відкритої академічної дискусії про кількість жертв Голодомору

2 хв читати
Мінкультури ініціювало проведення відкритої академічної дискусії про кількість жертв Голодомору

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало проведення відкритої академічної дискусії про кількість жертв Голодомору.

"МКІП ініціювало проведення відкритої академічної дискусії під патронатом Українського інституту національної пам’яті та за участі провідних українських і закордонних науковців. Встановлення правди про Голодомор-геноцид – справа честі держави та науковців", - ідеться в повідомленні прес-служби міністерства.

У відомстві зазначають, що останнім часом спостерігаються різкі безапеляційні заяви деяких учених щодо кількості жертв Голодомору.

"У 2009 році Головне слідче управління Служби безпеки України порушило кримінальну справу №475 за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932-1933 роках. На її підставі у 2010 році Апеляційний суд міста Києва визнав Голодомор геноцидом, назвав осіб, які вчинили цей злочин, а також на підставі судової науково-демографічної експертизи назвав кількість загиблих – 3,9 млн осіб", - нагадують у Мінкультури.

Водночас у міністерстві звертають увагу, що сьогодні деякі вчені наполягають на значно більшій кількості жертв - 10,5 млн українців (9 млн 108 тис. 500 українців в УРСР і 1 млн 391 тис. 500 українців у Північно-Кавказькому краї РРФСР).

"Позиція Міністерства культури та інформаційної політики однозначна: некоректна дискусія з цього приводу в публічній площині неприйнятна. Для нас стала неприємною несподіванкою вчорашня заява, розміщена на сторінці Музею Голодомору. Тим паче що за результатами робочої наради у МКІП 30.11.2021, у якій брала участь, зокрема, директорка Музею Олеся Стасюк, було напрацьовано спільну позицію, опубліковану згодом на сайті Українського інституту національної пам'яті", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим Мінкультури зазначає, що музей як науково-дослідна установа не може таврувати опонентів і оперувати оціночними судженнями.

"Будь-які нововиявлені дані про кількість жертв мають бути ретельно вивчені фахівцями та в жодному разі не повинні стати предметом маніпуляцій", - наголосили у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА