16:21 08.12.2021

В Україні зафіксували 29 інцидентів із журналістами та 18 із захисниками прав людини за два роки - УВКПЛ

3 хв читати
В Україні зафіксували 29 інцидентів із журналістами та 18 із захисниками прав людини за два роки - УВКПЛ

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало в Україні у 2020-му та 2021 роках 29 інцидентів із журналістами та 18 інцидентів із захисниками прав людини, зокрема напади та залякування, повідомила глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

"УВКПЛ задокументувало 29 інцидентів із журналістами, медіа-професіоналами, блогерами та особами, які критикують владу або політику влади. У 22 із цих випадків злочинці вдалися до насильства, у той час як інші випадки включали погрози, підбурювання до насильства, наклепницькі кампанії онлайн та умисний збиток майну", - сказала Богнер на конференції у Києві у середу.

За її словами, напади, зафіксовані УВКПЛ у 2020-му та 2021 роках, були спрямовані, головним чином, на журналістів-розслідувачів та медіа-працівників, які висвітлюють політичні теми, такі як корупція та впровадження обмежень у зв'язку з COVID-19.

"У більшості випадків злочинці не були притягнуті до відповідальності, що сприяло почуттю безкарності та подальшим нападам", - пояснила Богнер.

Крім того, вона зазначила, що за звітний період УВКПЛ задокументувало 14 інцидентів, включаючи атаки, погрози та залякування, на 18 захисників прав людини, зокрема 10 жінок та 8 чоловіків, які працюють над захистом прав жінок, ґендерною рівністю, правами представників ЛГБТ-спільноти, проблемами боротьби з корупцією та довкілля, особливо у регіонах.

"Лише в одному з цих інцидентів влада визначила і притягнула до відповідальності злочинців", - зазначила Богнер.

УВКПЛ відзначило зростання безпеки великих зборів ЛГБТ у великих містах. "Водночас залишається стурбованість щодо безпеки менших зборів та зборів із інших чутливих тем", - додала Богнер.

Було зареєстровано 21 напад на мирні збори, більшість із яких було організовано ЛГБТ-спільнотами, захисниками прав жінок та опозиційними політичними партіями.

"Наш офіс стурбований у зв'язку з обмеженнями вільного вираження критичних та непопулярних думок щодо участі у мирних зборах, чутливих тем та безпеки захисників прав людини в Україні. Під час звітного періоду політичні та законодавчі зміни на підконтрольній уряду території призвели до обмежень у цивільному просторі", - наголосила Богнер.

За її словами, кількість нападів проти представників опозиційних політичних партій зросла перед місцевими виборами у 2020 році і після них, у січні та лютому 2021 року хвиля погроз, залякування, матеріальних збитків та в одному випадку фізичного насильства послідувала після набрання чинності поправками до закону про державну мову у сфері послуг. Також Богнер зазначила, що урядові санкції, які призвели до закриття телеканалів та онлайн-медіа, не відповідали міжнародному праву на свободу вираження та обмежили доступ громадськості до інформації, підірвали критичну журналістику.

Другий тематичний звіт щодо громадянського простору та фундаментальних свобод охоплює періоді з 1 листопада 2019 року до 31 жовтня 2021 року на території, контрольованій урядом, території, контрольованій самопроголошеними "Донецькою та Луганською народними республіками", та в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, які на сьогодні окуповані РФ.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА