16:58 08.12.2021

ВАКС залишив у силі арешт адвоката - однієї з підозрюваних у справі "Золотого мандарина"

2 хв читати
ВАКС залишив у силі арешт адвоката - однієї з підозрюваних у справі "Золотого мандарина"

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) залишила без змін запобіжний захід у вигляді заочного арешту адвокату - одній із підозрюваних у справі "Золотого мандарина", повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"8 грудня 2021 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП та закрила апеляційне провадження за апеляційною скаргою сторони захисту на запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який було обрано слідчим суддею ВАКС одному з підозрюваних у справі про заволодіння та легалізацію понад 54,179 млн грн державних коштів, а саме адвокату, яка також є довіреною особою колишнього народного депутата", - йдеться у повідомленні САП, розміщеному в середу у Telegram-каналі прокуратури.

У САП нагадують, що у жовтні 2020 року ВАКС обрав підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою заочно, оскільки вона перебуває у міжнародному розшуку. Сторона захисту подала апеляцію на це рішення.

"Колегія суддів Апеляційної палати ВАКС, заслухавши доводи сторін, погодилася з доводами прокурора про те, що рішення про обрання запобіжного заходу особі, яка перебуває у міжнародному розшуку... не підлягає апеляційному оскарженню", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, у вересні 2013 року представник товариства "Золотий мандарин ойл", підконтрольного колишньому народному депутату України та за його безпосередньою вказівкою, підготував та направив до Європейського суду з прав людини заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку "Київенерго" перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

За версією слідства, для супроводу справи в ЄСПЛ організатори злочину домовилися з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов'язався сплатити на користь "Золотого мандарина" 54,179 млн грн із державного бюджету України за зобов'язаннями, що виникли між двома приватними юридичними особами.

На підставі цього у лютому 2016 року Мін'юст перерахував зазначену суму коштів.

Досудове розслідування у зазначеному провадженні призупинено у зв'язку з розшуком двох підозрюваних осіб та виконанням процесуальних дій у рамках міжнародної співпраці.

У жовтні 2021 року ВАКС надав дозвіл на спеціальне досудове розслідування стосовно одного з підозрюваних у справі "Золотого мандарина".

За інформацією джерела агентства "Інтерфакс-Україна" у правоохоронних органах, ВАКС дозволив спецрозслідування стосовно директора юридичної компанії "Анкіл" Фелікса Козакова, який є довіреною особою та другом колишнього народного депутата Георгія Логвинського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА