07:00 09.12.2021

9 грудня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
9 грудня: Яке сьогодні свято

9 грудня відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією, День вшанування жертв злочину геноциду, День єврейської книги, Всесвітній день техно-музики, у США – день ветеринарної медицини, День лами, День клоуна "Сумний Віллі" та день кондитерських виробів. А у Таджикистані святкують День геолога. У православних – День пам'яті мученика Георгія. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день боротьби з корупцією

З ініціативи ООН щорічно 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Цього дня, 2003 року, у мексиканському місті Меріда на конференції високого рівня підписано Конвенцію ООН проти корупції.

Документ зобов'язує держави, які його підписали, оголосити кримінальним злочином хабарництво, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень Конвенції, необхідно повертати кошти в ту країну, звідки вони надійшли через корупцію.

Конвенція 2003 року – перший такий документ. Він особливо важливий для країн, де корумпованість усіх структур завдає шкоди національному добробуту.

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією ухвалила проголосити 9 грудня Міжнародним днем пам'яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої гідності та попередження цього злочину. Дата була обрана у зв'язку з тим, що цього дня 1948 року Генасамблея ухвалила Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього.

Всесвітній день техно-музики

9 грудня - день техно-музики. Дату встановлено на честь американського музиканта, який працює в музичному жанрі детройт-техно та електромузики - Хуана Аткінса, який народився у цей день в 1962 році. Він став одним із першопрохідників у техномузиці.

Церковне свято

9 грудня православні святкують річницю освячення храму великомученика Георгія Побідоносця у Києві. Георгій вважається одним із найшанованіших святих. Святкування заснували на згадку про освячення Георгіївського храму в Києві в 1051-1054 рр. Георгій вважається небесним покровителем князя Ярослава Мудрого.

Георгій народився приблизно в III столітті біля Каппадокії. Його батьки були християнами, тому виховували свого сина у вірі. Він чудово проявив себе, перебуваючи на військовій службі при імператорі Діоклетіані. Хоча після того, як останній ініціював переслідування християн, Георгій роздав усе своє майно бідним, а сам вирушив до імператора і відкрито заявив, що є християнином. Незважаючи на те, що до цього Георгій служив вірою і правдою імператору, Діоклетіан наказав піддати його численним тортурам. Перед смертю Георгій осінив хрестом статую Аполлона, після чого ідоли в храмі зруйнувалися. Дружина імператора впала до ніг Георгія і просила його пробачити Діоклетіана і гріхи, вчинені ним. У результаті, разом із Георгієм вона загинула від рук язичників. Згідно переказів, одним із посмертно здійснених чудес Георгія є вбивство змія, який спустошував землі у Бейруті. Саме тому Георгія часто зображують саме зі списом.

У цей день:

1918 - Директорія УНР ухвалила постанову про відміну законів гетьманського уряду в сфері робочого законодавства та відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1953 - Компанія "Дженерал Електрик" оголосила про звільнення всіх співробітників-комуністів.

1968 - Дуглас Енгельбарт уперше публічно продемонстрував винайдені ним або в його лабораторії комп'ютерну мишу та гіпертекст.

1990 - Перемога на президентських виборах Леха Валенси, який став першим безпосередньо обраним президентом Польщі.

1997 - Здійснено перший дзвінок у мережі мобільного зв'язку "Київстар".

2005 - У Лондоні завершено експлуатацію на лінійних маршрутах "Рутмайстрів" - знаменитих двоповерхових червоних автобусів.

2011 - Заявила про закриття українська студія GSC Game Publishing, яка розробила відомі ігри S.T.A.L.K.E.R. та Козаки. У 2014 році компанію відродять.

Іменини: Василь, Опанас, Юліан, Михайло, Назар, Микола, Іван, Ілля.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА