13:57 10.12.2021

Британський суд задовольнив апеляцію Вашингтону та скасував заборону на екстрадицію Ассанжа до США

3 хв читати
Британський суд задовольнив апеляцію Вашингтону та скасував заборону на екстрадицію Ассанжа до США

Високий суд Лондона у п'ятницю підтримав апеляцію, подану владою США, і скасував заборону на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до Сполучених Штатів, де йому може загрожувати до 175 років в'язниці, передає у п'ятницю "Бі-Бі-Сі".

Постанову оголосив суддя апеляційного суду Тімоті Голройд.

"Бі-Бі-Сі" зазначає, що у такий спосіб тепер перспектива для Ассанжа бути екстрадованим із Великої Британії до США стала більш імовірною.

У судових матеріалах зазначено, що суд передає справу до Вестмінстерського магістерського суду; сам Ассанж залишається під вартою.

У свою чергу агентство Bloomberg уточнює, що водночас судді погодилися із запевненнями американської сторони, що Ассанжа у разі видачі США не триматимуть в одиночному ув'язненні або у виправній колонії особливого режиму, і що у разі визнання його винним він зможе відбути покарання на своїй батьківщині - в Австралії.

Пізніше наречена Ассанжа Стелла Моріс, коментуючи рішення Високого суду, заявила, що захист засновника WikiLeaks подасть апеляцію "в найкоротший термін" на рішення Високого суду Лондона.

Моріс назвала рішення суду "помилковим і небезпечним". З її слів, це "груба помилка правосуддя".

"Як це може бути справедливим і правильним, як це можливо - екстрадувати Джуліана до країни, яка планувала його вбити?" - наводить телеканал Sky News слова Моріс.

Британський суд наприкінці жовтня розпочав розгляд апеляції американської сторони. Слухання тривали два дні – 27 та 28 жовтня. США за допомогою апеляції мали намір домогтися екстрадиції 50-річного Ассанжа, оскільки прокуратура США хоче притягнути його до суду за крадіжку та розкриття секретної інформації, яка стосується оборони.

У січні 2021 року суд у Лондоні ухвалив, що екстрадиція до США Ассанжа неможлива. Суд мотивував це рішення побоюваннями за психічне здоров'я засновника WikiLeaks. Однак у серпні було вирішено, що уряду США може бути надано більше підстав для оскарження заборони екстрадиції.

Ассанж спочатку потрапив до британської в'язниці через події 2012 року. Тоді його обвинувачували у Швеції у сексуальних домаганнях, і Велика Британія мала вирішити питання про його екстрадицію. Ассанж, вийшовши на волю під заставу, не з'явився до суду та сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, де був сім років. Пізніше влада Швеції закрила цю справу.

У квітні 2019 року у Вестмінстерському магістратському суді засновника WikiLeaks визнали винним у неявці до суду у 2012 році. Тоді влада Еквадору дозволила британській поліції зайти до посольства і заарештувати засновника WikiLeaks. На початку травня 2019 року суд у Великій Британії відправив Ассанжа на 50 тижнів до в'язниці.

У квітні 2019 року Мін'юст США повідомив, що обвинувачує засновника WikiLeaks у змові з екс-інформатором Wikileaks Челсі Меннінг із метою зламування мереж урядових комп'ютерів для розповсюдження секретних військових документів. Пізніше судова влада США оголосила про рішення пред'явити додаткові обвинувачення засновнику WikiLeaks іще за 17 пунктами. Усі обвинувачення, як зазначають американські ЗМІ, пов'язані з незаконним отриманням та оприлюдненням даних, що стосуються оборони США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА