15:36 10.12.2021

РФ перекрила майже 70% акваторії Азовського моря та перешкоджає вільному судноплавству – ВМС

2 хв читати
РФ перекрила майже 70% акваторії Азовського моря та перешкоджає вільному судноплавству – ВМС

Російська сторона розмістила навігаційні попередження (ПРИПи) про обмеження судноплавства в Азовському морі з огляду на нібито проведення артилерійських стрільб у районах поблизу українських міст Маріуполь, Бердянськ і Генічеськ і станом на 10 грудня перекрила майже 70% акваторії Азовського моря, повідомляє служба у зв'язках із громадськістю командування Військово-Морських сил (ВМС) Збройних сил України (ЗСУ).

"Подібні перекриття районів відбуваються систематично та перешкоджають вільному судноплавству в Азовському морі. Оголошення навігаційних попереджень Російською Федерацією в Азовському морі у безпосередній близькості до пунктів базування українських ВМС та цивільних портів є відкритою провокацією. Подібні дії агресора вкотре демонструють намагання РФ перетворити Азовське море на своє внутрішнє "озеро", - йдеться у повідомленні.

9 грудня ФСБ РФ заявило, що вранці в четвер корабель управління "Донбас" ВМС України знявся з рейду порту Маріуполь і вирушив у напрямку Керченської протоки. О 13:45 корабель берегової охорони прикордонної служби ФСБ Росії, що супроводжує "Донбас", попередив про необхідність дотримання російського законодавства в частині щодо подання необхідних заявок на проходження Керченською протокою. "Отримано відповідь, що слідувати через Керченську протоку не планує", - повідомили в Центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ.

Ближче до вечора корабель управління "Донбас" попрямував на зворотний від Керченської протоки курс. Далі російські військові констатували, що корабель "на запити не реагує. Дії екіпажу українського корабля розцінюються як провокаційні та загрозливі для безпеки мореплавання".

У штабі Операції об'єднаних сил спростували заяви ФСБ РФ про порушення українським судном "Донбас" "чутливих" для росіян зон Азовського моря. Міністр оборони України Олексій Резніков назвав пересування українського корабля "Донбас" в Азовському морі законним, оскільки воно є акваторією спільного використання України та РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА