19:10 11.12.2021

Корабель New Shepard із шістьма туристами здійснив успішну посадку після суборбітального польоту

2 хв читати
Корабель New Shepard із шістьма туристами здійснив успішну посадку після суборбітального польоту

Багаторазовий американський корабель New Shepard, що стартував у суботу в суборбітальний комерційний політ з екіпажем у складі шести космічних туристів, здійснив успішну посадку, повідомила компанія-розробник Blue Origin.

До складу екіпажу входили два запрошені компанією пасажири - старша дочка першого американця, який здійснив космічний політ, Алана Шепарда - Лора Шепард Чарчлі та ведучий телешоу Good Morning America на каналі ABC Майкл Страхан, а також чотири платні туристи - філантроп Ділан Тейлор, інвестор Еван Дік, підприємець Лейн Бесс та його син Кемерон Бесс.

Запуск багаторазової ракети New Shepard у рамках місії NS-19 було здійснено о 10:02 за часом Східного узбережжя США (о 17:02 за Києвом) зі стартового майданчика Corn Ranch поблизу міста Ван-Хорн на заході штату Техас.

Політ тривав близько 11 хвилин. Після вертикального розгону тривалістю 110 секунд від носія відокремився апарат, що спускається, який продовжив за інерцією набирати висоту до приблизно 105 км, тобто трохи вище лінії Кармана.

Лінія Кармана - висота над рівнем моря, яка умовно приймається як межа між атмосферою Землі та космосом. Відповідно до визначення Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ), лінія знаходиться на висоті 100 км. У зв'язку з цим пасажири капсули можуть претендувати на звання астронавта, не роблячи при цьому орбітального польоту.

Загалом капсула з космічними туристами пробула на найвищій точці польоту близько трьох хвилин.

Потім після зниження капсула з використанням парашутної системи здійснила м'яку посадку. Тим часом ракета-носій здійснила керований спуск та вертикальну посадку за допомогою маршового двигуна в районі стартового майданчика.

Багаторазова система New Shepard, створена для комерційних туристичних польотів на межу космосу, складається з одноступінчастої 18-метрової ракети-носія і капсули, що спускається, призначеної для шести осіб. Вона оснащена системою аварійного порятунку та парашутами.

Це вже третій комерційний політ ракети з туристами, які почали здійснюватися компанією цього року. І перший із шістьма членами екіпажу. У ході перших двох польотів він складався із чотирьох людей.

Глава Blue Origin мільярдер Джефф Безос, який також є засновником компанії Amazon, сам особисто одним з перших злітав на кораблі New Shepard у суборбітальний політ 20 липня. Система, розробку якої було розпочато у 2006 році, названа на честь Алана Шепарда - першого американського астронавта, який здійснив суборбітальний політ 5 травня 1961 року.

Вартість польоту для космічних туристів на New Shepard зараз оцінюється в $500 тис.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу двоє постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

"Укрзалізниця" призупиняє роботу вокзалу станції "Дніпро"

У СИНЕЛЬНИКІВСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАГИНУЛО 6 ОСІБ, СЕРЕД НИХ ДІТИ 6 І 8 РОКІВ - ГЛАВА МВС

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА