20:10 13.12.2021

Кулеба обговорив із новою главою МЗС Німеччини Бербок мирне врегулювання на Донбасі та "Північний потік – 2"

2 хв читати
Кулеба обговорив із новою главою МЗС Німеччини Бербок мирне врегулювання на Донбасі та "Північний потік – 2"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів першу телефонну розмову з новопризначеним федеральним міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, повідомляє прес-служба МЗС України у понеділок.

"Глава української дипломатії розповів про актуальну безпекову ситуацію вздовж державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України, підтвердив відданість нашої держави політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту", - зазначено в повідомленні.

Він також наголосив, що Україна активно виступає за дієву роботу "нормандського формату" як важливого майданчика для переговорів. Він подякував Німеччині, яка разом із Францією докладає зусиль для повернення Росії за стіл переговорів.

"Високо цінуємо, що в коаліційній угоді нового уряду Німеччини приділяється пріоритетна увага відновленню миру в нашій державі. Ми конструктивно налаштовані рухатися вперед в рамках процесу мирного врегулювання, який має починатися з безпекових питань. Переконані, що повне втілення принципу "спочатку безпека" дозволить досягти подальшого прогресу і в політичній частині Мінських домовленостей", - зазначив Кулеба.

Міністр також подякував Бербок за чітку позицію у питанні "Північного потоку – 2". Сторони погодилися, що до проекту має застосовуватись європейське енергетичне законодавство.

Бербок, у свою чергу, запевнила у непохитній підтримці суверенітету й територіальної цілісності України, готовності до спільної роботи щодо відновлення переговорів у "нормандському форматі".

Міністри домовилися активізувати співпрацю у сферах розвитку альтернативних джерел енергії, виробництві й транспортуванні водню, збільшенні обсягів торгівлі та інвестицій. Кулеба також висловив зацікавленість у перезавантаженні рівноправного діалогу України та Німеччини з історичних питань.

Насамкінець Кулеба запросив Бербок відвідати Україну з візитом наступного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА