14:54 14.12.2021

СБУ ліквідувала найбільшу в Україні мережу з виготовлення підроблених COVID-сертифікатів: недостовірні дані вносили до eHealth та "Дії"

1 хв читати
СБУ ліквідувала найбільшу в Україні мережу з виготовлення підроблених COVID-сертифікатів: недостовірні дані вносили до eHealth та "Дії"

У Києві викрито схему незаконного отримання міжнародних свідоцтв про вакцинацію проти COVID-19, повідомляє прес-служба Служби безпеки України.

"За гроші ділки пропонували оформити відповідні медичні документи без фактичного проведення щеплення. За попередніми даними, "прибутки" зловмисників становили понад 5 млн грн щомісяця. Нині це найбільша за кількістю виготовлених COVID-фальшивок мережа в Україні", - зазначається в повідомленні.

Слідство встановило, що протиправну діяльність організували двоє жителів столиці. Для реалізації схеми вони залучили декількох керівників медзакладів і шість сімейних лікарів із різних регіонів країни. За винагороду вони вносили дані "клієнтів" до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу державних послуг "Дія".

Для передання "списків" для оформлення фіктивних документів організатори угоди залучали посередників. Крім того, через них підтримували зв'язок та передавали гроші.

Як повідомляє Київська міська прокуратура, зловмисники щомісяця завантажували до електронної системи eHealth майже 2 000 тисячі недостовірних записів про проходження громадянами вакцинації. Зазначені "послуги" коштували від 3 000 до 4 500 грн.

Наразі правоохоронці вирішують питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозру у скоєнні злочину та про обрання судом запобіжного заходу.

У межах кримінального провадження триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин незаконної діяльності та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА