20:48 14.12.2021

Секретар РНБО презентував систему моніторингу користування надрами України

2 хв читати
Секретар РНБО презентував систему моніторингу користування надрами України

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов у вівторок в Офісі президента України представив систему моніторингу користування надрами в рамках інформаційно-аналітичної системи Головного ситуаційного центру країни "СОТА".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", систему моніторингу користування надрами розроблено на виконання указу президента України №306 від 23 липня 2021 року, яким він ввів у дію рішення РНБО України від 16 липня 2021 року "Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалини, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави".

Виконання цього рішення сприятиме поліпшенню процесу обміну даними між державними органами з метою моніторингу та контролю за користуванням надрами.

За словами секретаря РНБО, основу системи становить портал https://minerals.rnbo.gov.ua/, де подано інформацію з автоматизованими оновленнями про спецдозволи на користування надрами, кінцевих бенефіціарів і засновників компаній, які є власниками спецдозволів, про умови видачі та історію зміни статусів, території, де розташовані надра, рівні видобутку, родовища корисних копалини, свердловини нафти та газу, нараховану рентну плату на спецдозвіл і сплату ренти в контексті власників дозволів і громад.

"Проект, який дає змогу подивитися нашим громадянам, що відбувається з українськими надрами. Більше того, цікаво, скільки вони (компанії, що займаються видобутком із надр, - ІФ) оплачують рентної плати. Це дуже важлива річ. Частина йде до державного бюджету, частина – до місцевих. І вони мають бути зацікавлені в тому, щоб їх (надра - ІФ) не грабували в хижацький спосіб. Має бути публічна ситуація з усіх питань, які стосуються надр", - сказав він, презентуючи систему.

Данілов зазначив, що ця система розроблялася тривалий час, ретельно і з виконанням аудиту надр. Система також буде прив'язана до економічного паспорта українців.

Зазначається, що станом на 14 грудня 2021 року в Україні діють 3070 спеціальних дозволів на користування надрами, 581 з яких - за участю держави. Ці дозволи перебувають на території 1046 громад, їхніми власниками є 2061 юридична особа і 64 фізичні особи-підприємці.

У 2020 році їхні власники сплатили 51,4 млрд грн рентної плати (включно з використанням водних ресурсів).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА