10:30 16.12.2021

НАЗК перемогло в касаційному суді та заблокувало держфінансування партії "Голос"

2 хв читати
НАЗК перемогло в касаційному суді та заблокувало держфінансування партії "Голос"

Верховний Суд на засіданні 14 грудня частково задовольнив касаційну скаргу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та повернув справу за позовом партії "Голос" на повторний розгляд до Окружного адміністративного суду Києва, повідомляє громадський рух "Чесно".

"Касаційну скаргу НАЗК задовольнити частково. Рішення ОАСК від 9 квітня 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2021 року скасувати в частині задоволення позовної вимоги про визнання протиправним та скасування наказу (про зупинення державного фінансування партії "Голос" – прим. "Чесно"). У цій частині справу направити на розгляд до ОАСК. В іншій частині рішення ОАСК... та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду... залишити без змін", - йдеться в оголошеній суддею вступній та резолютивній частині рішення Верховного Суду.

Постанова Верховного Суду набирає чинності з дня її прийняття. Отже, відновлюється дія наказу про зупинення державного фінансування партії "Голос" до ухвалення ОАСК інших рішень.

Водночас ОАСК не переглядатиме попередні рішення щодо двох інших позовних заяв "Голосу", у яких партія просила визнати протиправними дії НАЗК щодо складання акта та висновку перевірки фінзвіту "Голосу" за ІІ квартал 2020 року. ОАСК, як і Шостий апеляційний адміністративний суд, у цій частині вимог "Голосу" відмовив.

Як повідомлялося, НАЗК у 2020 році призупинило до усунення порушень фінансування низки парламентських політичних партій у зв'язку із зазначенням недостовірних відомостей у звітах. Зокрема, НАЗК встановило, що партія "Голос" оформила низку договорів із фізичними особами-підприємцями на суму близько 1,1 млн грн щодо послуг, виконання яких документально належним чином не підтверджено. Серед таких послуг – медійний моніторинг, пошук інформації, соціологічні дослідження.

11 листопада 2021 року партія "Голос" заявила, що НАЗК призупинило фінансування незаконно та ігнорує рішення судів.

"Голос" розцінює дії НАЗК, спрямовані на призупинення державного фінансування політсили, як політичний тиск на опозицію", - наголосили в партії.

Партія "Голос" звернулася з позовом до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), який постановив відновити фінансування. Рішення підтвердив апеляційний суд. Керуючись цим рішенням, НАЗК перерахувало партії відповідне державне фінансування.

Водночас НАЗК звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду для остаточного врегулювання ситуації, а також 29 вересня 2021 року подало клопотання про припинення дії рішення апеляційного суду.

"У клопотанні Агентство зазначило ризики, пов'язані з перерахуванням коштів політичній партії до остаточного рішення ВС. Зокрема, про те, що закон прямо не передбачає механізму повернення цих коштів до державного бюджету в разі ухвалення рішення на користь НАЗК", - зазначено в повідомленні.

19 листопада 2021 року НАЗК відновило державне фінансування політичної партії "Голос", призупинене на початку 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА