13:25 16.12.2021

НАТО дотримується рішення Бухарестського саміту та закликає Україну фокусуватися на реформах, щоб відповідати стандартам Альянсу

2 хв читати
НАТО дотримується рішення Бухарестського саміту та закликає Україну фокусуватися на реформах, щоб відповідати стандартам Альянсу

НАТО дотримується рішення Бухарестського саміту про те, що Україна та Грузія стануть членами Альянсу, і закликає Україну фокусуватися на реформах, щоб відповідати стандартам НАТО, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Я був на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році, коли всі союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО, і ми дотримуємося цього рішення та рішень, ухвалених після Бухарестського саміту, щодо можливості України стати членом НАТО. Сигнал для Росії на сьогодні – що це Україна як суверенна нація вирішуватиме свій власний шлях, і 30 союзників з НАТО вирішуватимуть, коли Україна буде готова бути членом. Наразі Україні важливо фокусуватися на реформах, щоб відповідати стандартам НАТО", - сказав Столтенберг на прес-конференції після переговорів із президентом України Володимиром Зеленським у Брюсселі в четвер.

Він наголосив, що вітає сильну відданість президента України проведенню реформ.

Столтенберг нагадав, що НАТО проводить політику відритих дверей, це закріплено в статті 10 установчого Вашингтонського договору, в якій чітко зазначено, що НАТО може запрошувати інші європейські країни приєднатися до Альянсу.

"Наголошу, що НАТО останніми роками довело, що наша політика відритих дверей - це не лише те, що ми підтримуємо на словах, а й ділами, зокрема запрошуючи нові країни, Чорногорію та Північну Македонію, стати членами. Ми розширили Альянс двома новими членами, незважаючи на протести з боку Росії", – зазначив генсек.

Він додав, що НАТО підтримує Україну в зусиллях наблизитись до членства в НАТО.

"Ми допомагаємо з реформами, у боротьбі з корупцією, зміцненні потенціалу, модернізувати інституції у сфері безпеки та оборони. Також НАТО і союзники з НАТО надають тренування, консультування, ми приєдналися до навчань, також союзники з НАТО надають обладнання. Тож ми підтримуємо Україну, посилюємо оборону України та Збройні сили. Це практична співпраця і практична підтримка союзників з НАТО та НАТО Україні", - розповів Столтенберг.

Він заявив, що НАТО солідарне з Україною.

"Ми продовжуємо підтримувати її зусилля стати членом НАТО. І ми також надсилаємо дуже чіткий сигнал, що готові говорити з Росією. Ми віримо в діалог, ми віримо, що діалог важливий, особливо в такі складні часи, як нині. Наше запрошення Москві зустрітися на Раді НАТО-Росія залишається в силі, ми готові до неї. Але ми ніколи не підемо на компроміс щодо права будь-якої суверенної нації, як Україна, обирати свій шлях і принципу, що Україна та 30 союзників вирішуватимуть, коли Україна буде готова приєднатися до Альянсу", – сказав генсек.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА