20:35 16.12.2021

Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 вимагає від Ірану визначитися з позицією щодо участі у переговорах щодо виплати репарацій

3 хв читати
Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 вимагає від Ірану визначитися з позицією щодо участі у переговорах щодо виплати репарацій

Члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, до якої входять міністри закордонних справ Канади, Швеції, України та Сполученого Королівства, вимагають від іранської сторони підтвердити свою готовність брати участь у переговорах про відшкодування збитків до 5 січня 202 будуть змушені розглянути інші варіанти вирішення цього питання у межах міжнародного права.

Відповідну спільну заяву членів Координаційної групи було оприлюднено у четвер після закінчення засідання членів групи.

"Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752… зустрілася віртуально, щоб обговорити відповідь Ісламської Республіки Іран на нашу пропозицію щодо обговорення відшкодування збитків за збиток рейсу 752 (PS752) авіаліній України та кроки, які необхідно вжити для забезпечення відповідальності та справедливості", - йдеться в заяві.

У ній уточнюється, що група надіслала ще один запит, яким запросила Іран обговорити питання, що стосуються претензій та вимог у контексті відшкодування збитків PS752 протягом тижня з 17 січня 2022 року.

"Однак, враховуючи очевидне небажання Ісламської Республіки Іран конструктивно і своєчасно вирішувати це питання, у нашій відповіді Ірану наголошується, що іранська сторона повинна до 5 січня 2022 року підтвердити свою готовність брати участь у переговорах з Координаційною групою, після чого нам доведеться дійти висновку, що подальші спроби домовитися про відшкодування з Іраном марні. Координаційна група має серйозно розглянути інші шляхи вирішення цього питання в рамках міжнародного права", - наголошується в документі.

У Координаційній групі нагадують, що з моменту збиття рейсу PS752 пройшло майже два роки, проте "Ісламська Республіка Іран досі не виявила зацікавленості у дотриманні своїх міжнародно-правових зобов'язань".

"Терпіння Координаційної групи вичерпується. Група залишається солідарною з близькими жертв і залишається єдиною у своїй меті притягти Ісламську Республіку Іран до відповідальності за дії та бездіяльність цивільних і військових посадових осіб, які призвели до загибелі 176 невинних людей", - наголошується у заяві.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий у районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту.

На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня 2020 року в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів стосовно збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року повідомив, що країна одержала від Ірану проект технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737 МАУ 8 січня 2020 року.

У лютому 2021 року ЗМІ опублікували аудіозапис, на якому людина, яку джерела впізнають як міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Заріфа, обговорює можливість того, що знищення рейсу PS752 було навмисним актом. Колишній на той час заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що органи досудового розслідування та прокуратури України досліджують аудіозапис.

Наприкінці жовтня 2021 року в Офісі генпрокурора України заявили, що іранська сторона так і не надала повних відповідей на українські запити щодо міжнародної правової допомоги у справі авіакатастрофи літака рейсу PS752, а останній взагалі залишила без реагування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА