19:42 17.12.2021

ДБР повідомило екс-голові Військового представництва Міноборони про підозру у справі катерів "Кентавр"

2 хв читати
ДБР повідомило екс-голові Військового представництва Міноборони про підозру у справі катерів "Кентавр"

Слідчі Державного бюро розслідувань у п'ятницю, 17 грудня, повідомили про підозру колишньому начальнику Військового представництва Міністерства оборони України у справі про постачання до Збройних сил України техніки невідповідної якості.

"Встановлено, що посадова особа в змові з керівництвом ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" підробила і видала офіційні документи, згідно з якими остаточне збирання двох десантних катерів "Кентавр" з проведенням випробувань їхніх ходових характеристик вважаються завершеними. Слідство встановило, що військовому було відомо про те, що зазначені випробування не проводилися взагалі", - повідомляє прес-служба ДБР.

Крім того, за даними слідства чиновник знав, що через помилки під час розробки проекту і некоректних рішень, які допустив виконавець "Кузня на Рибальському" – проект цих катерів не відповідав вимогам, що пред'являються замовником Міноборони, а саме в частині показників водотоннажності, осадки, максимальної швидкості ходу і висоти надводного борту. Тому вироблена неякісна продукція від виконавця не мала бути прийнята.

Екс-посадовця підозрюють у перевищенні військовою посадовою особою влади та службових повноважень, в умовах особливого періоду, що спричинило тяжкі наслідки (ч.4 ст. 426-1 КК України), а також у складанні та видачі посадовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 Ст. 28, Ч. 1 ст. 366 КК України). Санкції статей передбачають позбавлення волі терміном до 10 років.

Як повідомлялося, ДБР повідомило про підозру чиновникам "Кузні на Рибальському" і Міноборони через постачання військової техніки низької якості. Також, за інформацією ДБР, були закуплені для потреб ЗСУ санітарні автомобілі виробництва "Богдан Моторс", які не відповідали встановленим вимогам. За даними слідства, сума збитку за двома епізодами становить понад 475 млн грн.

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику міністра України (2015-2019 рр.), директору Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони (2015-2017 рр.), директору Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони (2018-2019 рр.). Їхні дії кваліфіковані за ч.4 ст. 426-1 та ч. 5 Ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

Повідомлено також про підозру голові правління "Кузні на Рибальському", дії якого кваліфіковано за ч.2 ст. 192, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

7 липня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Шандрі у вигляді арешту на 60 днів з можливістю внести заставу в 44 млн грн.

Адвокати голови правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" Валерія Шандри подали скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у зв'язку з "політичними переслідуваннями, порушенням прав підзахисного та застосування до нього тортур".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА