07:00 18.12.2021

18 грудня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
18 грудня: Яке сьогодні свято

18 грудня у світі День мігранта, День арабської мови в ООН, в Україні святкують День працівників відділу державної реєстрації актів цивільного стану, у Молдові – День поліції, у Киргизстані професійне свято відзначають страхувальники, а у православних – День пам'яті преподобного Сави Освяченого. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день мігранта

18 грудня – Міжнародний день мігранта. Він був запроваджений Генеральною асамблеєю ООН для захисту мігрантів та біженців у всьому світі. Цього дня відбувається низка заходів, спрямованих на підтримку тих, хто вирушив шукати кращу долю до чужої країни. Особлива увага завжди приділялася у міжнародній спільноті біженцям. Це дозволяє покращити їхнє життя.

Коли мігрант прибуває до нової країни, він повинен адаптуватися до іншого ритму життя, звикнути до звичаїв і традицій. Особливо важко зробити це тим, хто не знає мови та своїх прав. Також серйозною проблемою може стати відсутність будь-якої підтримки з боку держави. Щоб мігранти почувалися краще, Генеральна асамблея ООН запровадила Міжнародну конвенцію (1990 рік), спрямовану на захист прав робітників мігрантів та їх родин.

Міжнародний день арабської мови

18 грудня також відзначають Міжнародний день арабської мови. Свято було засноване зовсім недавно – у 2010 році. А ініціатором стала Організація Об'єднаних Націй. Дату святкування обрали на честь схвалення рішення про включення арабської мови до списку офіційних мов ООН (1973 рік). У 2012 році цей день набув міжнародного значення.

Арабською мовою говорять близько 310 млн людей у світі. Також вона ділиться на три окремі види: літературну, розмовну та класичну (мова Корану).

День працівників органів РАЦС

18 грудня в Україні – День працівників відділу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС).

Переважна більшість з нас, якщо не сказати, що практично всі, хоча б кілька разів у своєму житті відвідували цю скромну установу. Відділи записів актів громадянського (цивільного) стану, відомі нам як РАГСи, а згодом як органи реєстрації актів цивільного стану, входять до складу органів виконавчої влади. Вони з’явилися на зорі становлення нової пост революційної держави Рад на підставі декрету Ради Народних Комісарів від 18-го грудня 1917-го року «Про цивільний шлюб, про дітей і про ведення книг актів громадянського стану». Цим декретом встановлювалася нова централізована система обліку і ведення записів цивільного стану, яка йшла на зміну дореволюційної, де цими справами переважно завідували духовні і деякі адміністративні установи.

Церковне свято:

18 грудня у православному календарі – День пам'яті преподобного Сави Освяченого. Все своє життя він присвятив Богові та служінню людям. Саме Сава причетний до відкриття кількох монастирів і лавр. Також він заснував монастирський Єрусалимський статут.

Народився Сава в Каппадокії у 439 році. У 8 років вирішив піти жити до монастиря святої Флавіани. Постриг Сава приймає у 17 років. Водночас у нього з’являється дар чудотворця.

Тривалий час Сава подорожував. Якось він побачив простору печеру, в якій і вирішив залишитись. Слава про нього набула такого розголосу, що незабаром біля печери утворилася громада і люди почали будувати лавру. Назвали її на честь Сави Освяченого.

У народі 18 грудня називали "Савин день". Згідно з народними звичаями, люди цього дня намагалися відкласти усі хатні справи. Тож у господарок був справжній вихідний. Оскільки на Саву все ще триває Різдвяний піст, то на столі можна було побачити лише пісний борщ, пироги, капусту і яблука. На успіх під подушку обов'язково клали монету.

У цей день:

1865 – Поправка №13 Конституції США, що забороняла рабство у всіх його проявах, була проголошена основою частиною закону;

1890 - У Лондоні відкривають перший у світі метрополітен;

1917 - Декрет Раднаркому РРФСР про визнання незалежності Фінляндії;

1917 рік – У Києві відкривають Українську академію мистецтв;

1940 - У Третьому Рейху затверджують директиву № 21 ("план Барбароса" про напад Німеччини на СРСР);

1941 рік – Американським Конгресом введено цензуру всієї інформації, що входить або виходить за межі країни;

1972 - Президент США Річард Ніксон віддає наказ про бомбардування Північного В'єтнаму;

1991 рік – Вірменія визнає незалежність України;

1998 - Палата представників Конгресу США, вперше за 130 років, починає слухання з імпічменту американського президента (сексуальний скандал: Білл Клінтон і Моніка Левінскі);

2007 рік – Юлія Тимошенко вдруге стає прем'єр-міністром України;

2016 – Кабмін України ухвалив рішення щодо націоналізації ПАТ "ПриватБанк".

Іменини: Геннадій, Захар, Ілля, Сергій

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА