22:01 17.12.2021

НКРЕКП погодила особливий порядок виробництва е/е на газі вугільними ТЕС і ТЕЦ як надання допоміжної послуги "Укренерго" за граничною ціною 4 800 грн/МВт-ч

2 хв читати
НКРЕКП погодила особливий порядок виробництва е/е на газі вугільними ТЕС і ТЕЦ як надання допоміжної послуги "Укренерго" за граничною ціною 4 800 грн/МВт-ч

Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП) на своєму засіданні у п'ятницю погодила можливість виробництва електроенергії на газі для ТЕС і ТЕЦ, для яких основним видом палива є вугілля, як допоміжна послуга, що надається за граничною ціною 4,8 грн/МВт-год.

Таким чином, регулятор вніс відповідні зміни до Тимчасового порядку придбання допоміжної послуги із забезпечення регулювання частоти та активної потужності в ОЕС України, а саме забезпечення резервів заміщення (третичне регулювання).

Цей Тимчасовий порядок було затверджено постановою НКРЕКП від 8 листопада 2021 року №2003 та передбачає закупівлю виробленої на газі е/е у ТЕЦ і ТЕС, для яких основним видом палива є газ, на аукціонах з верхнім price cap 2 500 грн/МВт-год.

НЕК "Укренерго" оплачує допоміжну послугу виробників е/е на газі за рахунок коштів, передбачених у тарифі компанії на оперативно-диспетчерське управління.

Наразі у реєстрі таких постачальників, який почав формуватися з 10 листопада, п'ять компаній, включно з КП "Київтеплоенерго", ПАТ "Центренерго", Харківська ТЕЦ-5, ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ", ТОВ "Краматорськтеплоенерго".

Як зазначили на засіданні представники НКРЕКП, генеруючі підприємства, для яких основним паливом є вугілля, залучатимуться до виробництва е/е на газі лише у виняткових випадках загрози виникнення дефіциту е/е та лише у період опалювального сезону.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики розробило проект розпорядження про затвердження для об'єктів генерації, основним проектним видом палива яких є вугілля, економічних умов роботи на резервному паливі – газі у разі дефіциту електроенергії у певні моменти.

"Цей механізм забезпечить беззбитковість виробництва електроенергії на теплоелектростанціях та теплоелектроцентралях з основним видом палива вугіллям при використанні ними природного газу і буде застосовуватися лише у разі та на період можливої відсутності вугілля у достатніх обсягах", – йдеться у повідомленні міністерства від 14 грудня.

За словами першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка, міністерство, таким чином, хоче уникнути ситуації, подібної до минулого опалювального періоду, коли державне ПАТ "Центренерго" використало газ для виробництва е/е, але через відсутність відповідного економічного механізму зазнавало дефіциту коштів для розрахунків за нього.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА