19:37 19.12.2021

Завершення російсько-українського конфлікту можливе саме політико-дипломатичним шляхом

2 хв читати
Завершення російсько-українського конфлікту можливе саме політико-дипломатичним шляхом

Завершення російсько-українського конфлікту можливе саме політико-дипломатичним шляхом, однак у разі загроз територіальній цілісності країна не йтиме на жодні поступки, вважає міністр оборони України Олексій Резніков.

"Завершення цієї війни можливе саме політико-дипломатичним шляхом. Це очевидно. Не агресією. Але ми чітко розуміємо, що не підемо на будь-які поступки, якщо це загрожуватиме нашій територіальній цілісності або суверенітету", - сказав Резніков у суботньому інтерв'ю для " АрміяІнформ".

За його словами, повернення окупованих територій та їх реінтеграція можливі в умовах повної безпеки. "Якщо це буде ультиматум Кремля, що ми маємо отримати черговий федеральний округ або автономію, про яку вони мріють, це неможливо", - наголосив глава Міноборони.

Резніков заявив, що, згідно з соціологічними дослідженнями в Україні, 70% українців згодні на повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей на умовах до 2014 року. "Завершення конфлікту має відбуватись у черговості відновлення контролю між Україною та Росією на кордоні, проведення повного тотального роззброєння на окупованих тимчасових територіях, демілітаризація, введення туди правоохоронних органів України, підготовка до місцевих виборів, коли буде зрозуміло, що копенгагенські стандарти ОБСЄ дозволять проводити там відкриті, прозорі місцеві вибори. Іншого варіанту бути не може", - зазначив він.

Також міністр закликав до необхідності дотримання режиму припинення вогню, прописаного в Мінських домовленостях. "Хочу нагадати, що в липні минулого року було домовлено про режим тиші і він проіснував майже 5 місяців. Але в січні цього року росіяни порушили режим тиші і почали підступно використовувати снайперський вогонь, вбиваючи українських військових", - зазначив він.

За словами Резнікова, коли здійснює постріл снайпер, його не чує і не бачить моніторингова місія СММ ОБСЄ, проте українським військовослужбовцям необхідно реагувати у відповідь на такі обстріли, застосовуючи важке озброєння, зокрема, артилерію, гранатомети чи міномети, що одразу ж зафіксує СММ як порушення з боку українських Збройних сил

"За цей рік 43 українських військових загинули від снайперського вогню, саме від снайперського. Друга підступна цинічна тактика: росіяни використовують дрони, перелітають через лінію і скидають гранати. І вже, в тому числі, страждає цивільне населення", - підсумував Резніков.

Глава Міноборони додав, що російські найманці блокують роботу представників ОБСЄ і через це їх там лише 20 із 200 спостерігачів. "Вони в будь-який спосіб блокують їхню роботу, блокують їх у готелях, не пропускають їх через блокпости", - зазначив міністр.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА