17:47 20.12.2021

Україна з 1 лютого встановила мінімальну роздрібну ціну на прості пластикові пакети 2-3 грн

2 хв читати
Україна з 1 лютого встановила мінімальну роздрібну ціну на прості пластикові пакети 2-3 грн

Україна з 1 лютого 2022 року впроваджує мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети (за один пакет із ПДВ): без ручок і бокових складок - 2 грн; без ручок (з боковими складками), з ручками (без бокових складок) - 2,5 грн і з ручками й боковими складками - 3 грн.

Як йдеться у повідомленнях МОЗ та Мінекономіки, відповідне рішення уряд України ухвалив на засіданні у понеділок.

Відомства зазначили, що кожен українець у середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Водночас у ЄС, як уточнив глава МОЗ Віктор Ляшко, цей показник становить у середньому 90.

"При цьому з 40 тис. тонн пластику в Україні на переробку йде лише 6%. У Європі рівень утилізації сягає 70%", - додав він.

Ляшко зазначив, що зростання виробництва та використання пластику за останні 20 років призвело до збільшення захворювань ендокринної системи через хімічні речовини, що містяться в ньому.

"Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні сумки і дасть змогу захистити довкілля та здоров'я людей від шкідливого впливу мікропластику", - зазначив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Як повідомлялося, у червні 2021 року набув чинності закон №2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", який заборонив безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у роздрібній торгівлі та громадському харчуванні з 10 грудня 2021 року. Проте уряд не встиг вчасно ухвалити відповідну постанову та мінімальні ціни, хоча й виносив її на засідання 17 листопада. У пояснювальній записці зазначалося, що мінімальна ціна розрахована з урахуванням витрат виробників, прибутку та торгової надбавки, і на сьогодні ціни таких пакетів коливаються від 1 до 3,99 грн за штуку. У документі уточнювалося, що йдеться про пакети у формі рукава, з дном та відкритою горловиною зі стінками завтовшки понад 50 мікрометрів.

У результаті роздрібні мережі самостійно ухвалювали рішення щодо таких цін. У найбільших мережах вони зазвичай коливаються від 0,01 грн до 0,19 грн.

Вимоги до платного продажу не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, які призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м'яса, сипких продуктів, льоду та використовуються як первинне пакування до 1 січня 2023 року.

Крім того, з 10 березня 2022 р. забороняється поширення в магазинах і закладах громадського харчування надтонких (зі стінками товщиною менше ніж 15 мікрометрів), тонких (зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА