18:36 20.12.2021

Адвокат Порошенка вважає незаконною підозру п'ятому президентові в держзраді

3 хв читати
Адвокат Порошенка вважає незаконною підозру п'ятому президентові в держзраді

Підозра Петру Порошенку в державній зраді та сприянні діяльності терористичним організаціям у рамках справи про злочинну схему постачань вугілля з тимчасово окупованих територій, про яку Державне бюро розслідувань повідомило йому в понеділок, є незаконною і не має жодних правових підстав, заявив адвокат п'ятого президента України Ілля Новіков.

"Ми абсолютно впевнені, що все це координується не з Офісу генпрокурора, а з Офісу Зеленського. В його розумінні така постановка питання, особливо під Новий рік, може відвернути увагу суспільства від усього, що відбувається навколо нього і в його оточенні... Я собі цю історію називаю "олів'є-гейт". Це - скандал. Це справді державний переворот. Коли говорили про державний переворот 1 грудня, це був фейк, але державний переворот 20 грудня – це реальність", – цитує Новікова прес-служба партії "Європейська солідарність".

Він наголосив, що зроблено це для того, щоб зірвати поїздку Порошенка до Вселенського патріарха і на конференцію до Варшави. Новіков також повідомив, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова "екстрено пішла у відпустку сьогодні вранці, передавши свої повноваження в.о. генпрокурора своєму заступнику Симоненку".

"І Симоненко підписав ось цей документ. У нас є копія. Це повідомлення про підозру за статтями, що передбачають держзраду та сприяння терористичній організації на адресу п’ятого президента України Петра Порошенка. Як ми розуміємо, всі вихідні в Офісі генерального прокурора в керівництві відбувалося чи то перетягування сірника, чи якийсь жереб – вирішувалося, хто буде тією людиною, яка підпише цю підозру. Абсолютно незаконну. Вона матиме найсерйозніші наслідки для того, хто її підписав, і для того, хто намагається її реалізувати", – зазначив Новіков.

Водночас адвокат сказав, що раніше вже передбачав саме такий перебіг справ і саме такий текст документа, який для команди захисників Порошенка "не став новиною".

"Ми говорили про це в багатьох медіа, починаючи з вересня, а детально – з листопада цього року. В листопаді, коли було виписано підозру колишньому міністру енергетики Демчишину за такою самою статтею – сприяння терористичній організації, ми говорили, що всюди в цьому документі, де написано "невстановлена особа зі складу найвищого керівництва України", мається на увазі Петро Порошенко", – уточнив Новіков.

Як повідомлялося, у понеділок, 20 грудня, Державне бюро розслідувань повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у рамках справи про злочинну схему постачань вугілля з тимчасово окупованих територій.

П'ятий президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", - повідомили в ДБР.

На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України в залежність від РФ та терористичних організацій. Що, у свою чергу, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало Росії більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення проти неї підривної діяльності.

У бюро повідомили, що у зв'язку з неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено способом, передбаченим Кримінальним процесуальним кодексом, тобто направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА