10:39 21.12.2021

Український політв'язень Ігор Назаренко, якого незаконно тримають у Макіївській колонії, перебуває в критичному стані - омбудсмен

2 хв читати
Український політв'язень Ігор Назаренко, якого незаконно тримають у Макіївській колонії, перебуває в критичному стані - омбудсмен

Стан здоров'я громадянина України Ігоря Назаренка, незаконно утримуваного органами окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донецької області в Макіївській виправній колонії №32, критичний, повідомила уповноважений Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова.

"Ігор має хронічні хвороби: до незаконного ув’язнення він переніс серйозне захворювання легень, що потребує регулярної профілактичної терапії. Перебування у сумнозвісній Макіївській випраній колонії №32 в умовах відсутності опалення та антисанітарії може спровокувати рецидив. За даними рідних, Ігор суттєво схуднув та серйозно хворіє, вірогідно на COVID-19. Медична допомога не надається. Хоча сам він допомагає як лікар своїм співкамерникам", - написала Денісова у Facebook у вівторок.

Окрім того, за словами омбудсмена, представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших гуманітарних організацій принципово не допускають до політв'язнів.

"Звертаюся до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Ігоря Назаренка, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою. Прошу координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги", - наголосила Денісова.

Омбудсмен нагадала, що Назаренка 3 жовтня 2017 року викрали так звані співробітники МДБ ДНР із робочого місця у лікарні м. Донецька, де він працював лікарем-хірургом.

"Кілька днів рідні не могли встановити його місцезнаходження, поки представники органів окупаційної адміністрації РФ не прийшли додому з обшуком через обвинувачення Ігоря в "терористичній діяльності". Його піддавали фізичним та психологічним тортурам", - написала вона.

4 жовтня 2019 Назаренка засудили за нібито "шпигунство" до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА