16:38 24.12.2021

Путін знову згадав Україну, стверджуючи: Київ виграв би від запуску "Північного потоку-2" за рахунок зниження цін на споті

2 хв читати
Путін знову згадав Україну, стверджуючи: Київ виграв би від запуску "Північного потоку-2" за рахунок зниження цін на споті

Україна виграла б від запуску "Північного потоку-2" за рахунок зниження цін на спотовому ринку Європи, звідки країна закуповує для себе газ, заявив президент Росії Володимир Путін на спільному засіданні Державної ради та Ради при президентові з науки та освіти.

"Щодо "Північного потоку-2" - це ще й нерозумно - для тих, хто не дає можливості працювати цій системі, тому що додаткове надходження обсягів газу на європейський ринок, безумовно, знизило б ціну на біржі, на споті", - заявив Путін.

"А оскільки багато країн, до речі, включно з Україною, яка залежить від споту сьогодні (це їхній власний вибір був, вони не хочуть у нас купувати безпосередньо) - і для них ціна впала б - і значно. Просто самі собі підрізають сук, на якому сидять. Це дивно, але гаразд, це їхній вибір. Не ми ж придумали, це вони придумали", - сказав Путін.

Він також заявив, що Польща відсунула Росію від управління газопроводом "Ямал-Європа", що могло призвести до нинішніх кризових явищ на європейському ринку. "Тепер іще зупинили в аверсному режимі рух газу через газопровід "Ямал-Європа". У нас, до речі, там 45% належить "Газпрому". Але нас польська сторона відсунула від управління цією системою. Ну самі так керують: одні споживачі не замовляють додатковий обсяг газу, а інші взяли - в реверсному режимі, у зворотний бік запустили - наш газ, власне кажучи", - заявив він.

У четвер Путін заявив, що причину рекордного зростання цін у Європі треба шукати в Києві, оскільки попит з боку України (яка принципово отримує газ не з Росії, а з Заходу) може бути однією зі складових злету спотових цін на газ у Європі. Через газопровід "Ямал-Європа" газ нині качається реверсом із Німеччини до Польщі, заявив Путін, зазначивши, що реверсний потік газу з Німеччини до Польщі згодом може спрямовуватися в Україну, що і створює дефіцит газу і зростання цін у Європі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту – СБУ

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА