07:00 27.12.2021

27 грудня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
27 грудня: Яке сьогодні свято

27 грудня ООН проголосила Міжнародним днем протиепідемічної готовності. Православна церква вшановує пам'ять Святих мучеників Филимона, Аполлонія, Аріана та Феотиха. У католицькій церкві - День апостола та євангеліста Іоана.

Цього дня, в 537 році, в столиці Візантійської імперії Константинополі був освячений Храм Святої Софії. У 1929 - в СРСР проголошено політику "суцільної колективізації" сільського господарства, в 1932 постановою ЦВК і РНК СРСР запроваджено паспортну систему, а в 1945 засновано Міжнародний валютний фонд.

Міжнародний день протиепідемічної готовності

Новою загрозою для світу стала пандемія коронавірусного захворювання, відомого як COVID-19.

Враховуючи весь спектр загроз, принесених пандемією у повсякденне життя пересічних громадян, а також найтяжчі наслідки, як для світової економіки, так і для економічного розвитку окремих держав та регіонів, на 36-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, яке проходило 7 грудня 2020 року, було ухвалено Резолюцію про заснування нової пам'ятної дати – Міжнародного дня протиепідемічної готовності.

Всі заходи, приурочені до цієї дати, мають бути спрямовані на просвітництво населення з питань профілактики епідемічних захворювань, роз'яснення людям важливості та необхідності щеплення, вироблення спільних міждержавних заходів щодо боротьби з пандемією та кроків щодо запобігання поширенню можливих аналогічних захворювань.

Церковне свято

Святі мученики Филимон, Аполлоній, Аріан і Феотих

27 грудня православна церква шанує святих мучеників Филимона, Аполлонія, Аріана та Феотиха. Ці святі постраждали за християнську віру в Єгипті під час правління імператора Діоклетіана.

Аполлоній вірив у Єдиного Бога, але боявся мук, що випадали на долю вірян. Коли змушували приносити жертву ідолам, він попросив язичника Филимона переодягнутися в його одяг і принести жертву замість нього. Але несподівано для всіх Филимон сповідав себе християнином перед язичниками. Побачивши це, Аполлоній теж сповідався. Після катувань мучників стратили.

Їх мучителем був Аріан - язичник і гонитель християн. Він також увірував у Єдиного Бога після того, як зцілив своє хворе око прахом, взятим з могили Филимона. Він хрестився з родичами та охоронцями. За віру вони всі добровільно пішли на мученицьку смерть. Старшим охоронцем Аріана був Феотих. Його шанують разом із іншими святими.

День апостола та євангеліста Іоана

Апостол Іоан є автором одного з Євангелій Ісуса Христа і Одкровення.

Він був покликаний Ісусом Христом до Своїх учнів на Генісаретському озері: залишивши батька свого Зеведея у човні, він, разом зі своїм братом Яковом, пішов за Христом.

Святий Іоан був одним із трьох учнів, яких Господь особливо наблизив до Себе. На Хресті Ісус доручив Іоану дбати про Діву Марію.

Традиції:

Цей час був найтемнішим у році. Вважалося, що поки пітьма не покине землю, біснуватиметься нечиста сила. Вважалося, що у Филимонів день вона підходить близько до хат, шкрябає в двері і лякає людей. Втім, добрих господарів, у яких у домі завжди порядок і чистота, злі духи не турбували.

За Филимоном пророкували погоду на лютий. Окрім того, якщо день видавався холодним, то літо обіцяло бути спекотним. Якщо ж було сніжно та вітряно — селяни чекали гарного врожаю наступного року. А от якщо погода змінювалась упродовж дня кілька разів, то протягом зими слід було чекати відлиг.

Іменини: Микола, Іларіон.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА