Інтерфакс-Україна
14:31 04.01.2022

Реформа шкільного харчування запрацювала з 1 січня - Держпродспоживслужба

2 хв читати
Реформа шкільного харчування запрацювала з 1 січня - Держпродспоживслужба

Перехідний період з оновлення системи закупівель і освоєння нових технологічних карт у рамках реформи шкільного харчування завершився 1 січня 2022 року, оновлене меню для шкільних їдалень складається зі 160 страв з обмеженим вмістом солі, цукру, жирів рослинного і тваринного походження і субпродуктів, повідомляється на сайті Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів у вівторок.

За даними відомства, всі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов'язані скоротити кількість цукру у стравах у 2-2,5 разу - до 7,5 г на один прийом їжі; збільшити кількість фруктів до 100 г в один прийом їжі; зменшити кількість хліба на один прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г; збільшити кількість м'яса птиці та молочних продуктів під час формування меню.

При цьому близько 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження. Картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше ніж двічі на тиждень. Заборонено відварювати овочі для приготування салатів наступного дня, а салати треба заправляти безпосередньо перед видачею.

Під час формування меню слід віддавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, гречці замість рису); віддавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок і насіння; м'ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами або салатами.

За даними Держпродспоживслужби, насичені жири у стравах не повинні становити більше ніж 10% від загальної кількості калорій.

Використовувати плавлений сир не дозволяється. Сіль можна використовувати тільки йодовану і тільки для приготування їжі. Заборонено також використовувати соуси та майонези (крім кетчупу), а питна вода має бути завжди доступна під час прийому їжі. Сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру та підсолоджувачів.

У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру або солі, консервантів, барвників і ароматизаторів, газовані напої, м'ясні та рибні продукти промислового й кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та гриби.

Як повідомлялося, презентація нового шкільного меню відбулася у травні 2021 року за участю першої леді країни Олени Зеленської, міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, заступника міністра економіки Сергія Глущенка, глави Держпродспоживслужби Владислави Магалецької та шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Зеленський про успіх Трампа на Близькому Сході: Сподіваюсь, він використовуватиме ті ж інструменти для тиску на Путіна

Росіяни атакували дроном автівку в Запорізькій області, загинув водій

Софія Нерсесян представлятиме Україну на "Дитячому Євробаченні-2025" в Грузії

Правоохоронці не виявили вибухівки у потягу Чернівці–Івано-Франківськ–Запоріжжя, рух відновлено

Електропостачання в одному з районів Київщини повністю відновлено після ранкової атаки

Трамп закликав Конгрес розслідувати спробу його імпічменту через Україну в 2019 році

Ситуація в енергосистемі України ускладнена через ворожі обстріли, але контрольована

Дві людини загинули та три постраждали внаслідок ворожих обстрілів Дніпропетровщини

Одна людина постраждала внаслідок ворожого авіаудару по Харкову

По Харкову завдано удар КАБом, наслідки уточнюються – мер міста

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА