12:34 05.01.2022

Різке висловлювання Макрона про невакцинованих французів знову перервало обговорення вакцинних пропусків

2 хв читати
Різке висловлювання Макрона про невакцинованих французів знову перервало обговорення вакцинних пропусків

Президент Франції Еммануель Макрон, який визнав нещодавно некоректність деяких своїх висловлювань щодо опонентів, знову викликав скандал заявою про невакцинованих громадян, спровокувавши друге призупинення парламентських дебатів про вакцинні пропуски.

"Я дуже хочу сильно розлютити невакцинованих", - заявив Макрон, відповідаючи напередодні на запитання читачів газети Le Parisien.

Французькою ця фраза звучить набагато грубіше, оскільки президент вжив просторічне дієслово emmerder, етимологію якого словник пояснює виразом "покрити екскрементами".

У цей час у Національних зборах Франції тривали гострі дебати щодо проекту закону про перетворення санітарного пропуску на вакцинний. Вони відновилися у вівторок після призупинення 3 січня, яке підірвало графік уряду – він хотів ввести в дію цей закон 15 січня, і викликало різку критику прем'єр-міністра Жана Кастекса.

Коли депутатам вдалося дійти компромісу щодо віку французів, починаючи з якого від них вимагатимуть вакцинні перепустки, стало відомо про висловлювання Макрона на адресу невакцинованих громадян, що викликало сплеск сильного обурення серед законодавців.

Марк Ле Фюр, котрий головував на сесії нижньої палати парламенту, заявив, що "немає умов для спокійної роботи", й перервав засідання, оголосивши його продовження в середу, повідомила газета Le Figaro.

Обговорюючи цей інцидент, ЗМІ Франції зазначають, що в цій заяві Макрон уперше позначив свою виборчу позицію на майбутніх навесні президентських виборах. "Фраза, яка явно могла б ознаменувати президентську кампанію", - прокоментував телеканал BFMTV.

Уряд Франції 27 грудня на засіданні Ради міністрів під головуванням президента країни Макрона визначив нові заходи протидії коронавірусній інфекції, зокрема впровадження з 15 січня вакцинного пропуску.

Проект закону, за який має проголосувати парламент, передбачає зобов'язання пред'являти вакцинний пропуск у ресторанах, барах, на колективних заходах - семінарах чи конференціях, у місцях дозвілля та на міжрегіональному транспорті.

Для отримання вакцинного пропуску потрібна вакцинація від COVID-19. Негативного тесту, як для санітарного пропуску, вже недостатньо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА