12:59 10.01.2022

Засідання Комісії НАТО-Україна відбувається у важливий для європейської безпеки час - Столтенберг

2 хв читати
Засідання Комісії НАТО-Україна відбувається у важливий для європейської безпеки час - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг констатує, що засідання Комісії НАТО-Україна відбувається у важливий для європейської безпеки час і дасть змогу скоординувати позиції перед переговорами з Росією.

"Україна - цінний і багаторічний партнер НАТО, і сьогоднішнє засідання Комісії НАТО-Україна припадає на початок важливого для європейської безпеки тижня. США і Росія зараз зустрічаються в Женеві, в середу ми проведемо засідання Ради НАТО-Росія тут у Брюсселі й у четвер – ОБСЄ. Наше засідання Комісії НАТО-Україна - своєчасна можливість обмінятися оцінками ситуації, висловити сильну політичну та практичну підтримку альянсу Україні та скоординувати дії перед дипломатичною взаємодією з Росією", - сказав Столтенберг у понеділок у Брюсселі перед початком засідання Комісії НАТО-Україна, яке відбудеться за участю віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

За словами генсека альянсу, під час зустрічі з українським віце-прем'єром, яка відбулася перед засіданням, сторони обговорили ситуацію в Україні та навколо неї, тоді як Росія продовжує нарощувати військову присутність "із десятками тисяч підрозділів у бойовій готовності з серйозними можливостями".

"У п'ятницю міністри закордонних справ НАТО знову закликали Росію вивести свої війська з України та від її кордонів, продемонструвати прозорість і деескалувати ситуацію. Будь-яка подальша агресія стосовно України матиме високу політичну та економічну ціну", - нагадав позицію союзників Столтенберг.

Він знову підтвердив, що "союзники по НАТО єдині у своїй підтримці будь-якої держави".

"Це багаторічний фундаментальний принцип європейської безпеки", - наголосив генсек.

Крім того, Столтенберг схвалив той факт, що Росія погодилася на пропозицію провести засідання Ради НАТО-Росія цього тижня.

"Це позитивний сигнал. Ми сфокусуємося на питаннях європейської безпеки, прозорості, пов'язаної з військовою активністю, зниженням ризиків і контролем над озброєнням. Ми будемо слухати про занепокоєність Росії, але будь-який змістовний діалог також має відповідати на нашу занепокоєність щодо дій РФ. І має відбуватися в консультаціях з Україною, як ми це робимо сьогодні. Ми також консультуємося з іншими партнерами, зокрема з Грузією, Молдовою, Фінляндією, Швецією та ЄС", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА