12:31 21.01.2022

Затриманого в Італії українського режисера Лавренчука перевели під домашній арешт

2 хв читати
Затриманого в Італії українського режисера Лавренчука перевели під домашній арешт

Українського театрального режисера Євгена Лавренчука, заарештованого в італійському Неаполі на запит РФ, переведено зі слідчого ізолятора, де його тримали раніше, під домашній арешт, повідомила його мати Ірина Лавренчук.

"Євгенія відпустили під домашній арешт! Вчора пізно вночі ми змогли з ним коротко поспілкуватися – він у бадьорому настрої, стан здоров'я нормальний… Це стало можливим завдяки ефективній роботі адвокатів, МЗС, консульства України, вашим листам та акціям на підтримку, завдяки активності української діаспори, ЗМІ, всіх учасників цієї групи та однодумців", - написала вона у Facebook у п'ятницю, наголосивши, що "це лише перший крок у нашій боротьбі за звільнення Жені".

Як повідомлялося, Лавренчука було затримано в Неаполі, через який він транзитом летів з Тель-Авіва до Львова, і з 17 грудня режисер перебуває в італійському СІЗО у зв'язку із запитом РФ про його екстрадицію. Генеральне консульство України у Неаполі надає йому консульську допомогу.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Лавренчука було затримано не на підставі встановлення "червоної карти", як це роблять зазвичай у практиці співпраці з Інтерполом, а шляхом пред'явлення циркулярного повідомлення, поширення якого обмежене певними країнами, що свідчить про зловживання Росією статутом Інтерполу та неправомірне його використанням як інструменту гібридної війни для політично мотивованих переслідувань українців.

За словами омбудсмена, РФ обвинувачує Лавренчука, який із 1998-го до 2014 року жив, навчався та працював у Москві, у "фінансових порушеннях", які він нібито вчинив вісім років тому. Російські ЗМІ з посиланням на Таганський суд Москви пишуть, що Лавренчука заочно заарештовано у липні 2020 року за обвинуваченням у шахрайстві у великому розмірі, але не розголошують деталей.

У 2014 році режисер залишив РФ на знак протесту проти військової агресії, після чого три роки працював головним режисером Одеського театру опери та балету, а також вів інші проекти у різних театрах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА