10:46 25.01.2022

ЄСПЛ 26 січня проведе слухання у справах України та Нідерландів проти РФ, зокрема у справі про МН17

3 хв читати
ЄСПЛ 26 січня проведе слухання у справах України та Нідерландів проти РФ, зокрема у справі про МН17

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) проведе 26 січня слухання за трьома міждержавними заявами щодо подій на сході України, зокрема справою про збитий авіалайнер рейсу MH17, повідомляється на сайті суду.

Йдеться про дві заяви України проти РФ (скарга №8019/16 про твердження України щодо порушення Європейської конвенції про права людини з боку РФ внаслідок конфлікту на сході України та скарга №43800/14 про ймовірне викрадення трьох груп дітей на сході України, обидві подано у 2014 році), а також заяву Нідерландів проти РФ (№28525/20, подано 10 липня 2020 року) щодо збитого в 2014 році авіалайнера Malaysia Airlines, рейс MH17, в небі над сходом України.

"Уряд Нідерландів стверджує, що російський уряд несе відповідальність за смерть (298 осіб, зокрема 196 громадян Нідерландів - ІФ), не провів їх розслідування в порушення... Конвенції", - йдеться у пресрелізі.

У суді зазначають, що у середу відбудеться слухання, спочатку призначене на 24 листопада 2021 року, але відкладене до 26 січня 2022 року.

Водночас в ЄСПЛ зазначають, що, крім об'єднаної справи, наразі на розгляді суду перебувають чотири інших міждержавних заяви та понад 8,5 тис. індивідуальних скарг щодо подій у Криму, на сході України та в Азовському морі. "Серед окремих заяв - справи "Ейлі та інші проти Росії" (№25714/16), "Енглайн та інші проти Росії" (№56328/18), "Іоппа проти України і три інших заяви" (№73776/14), подані родичами людей, які загинули в катастрофі MH17", - повідомляється в пресрелізі суду.

Міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю "Українській правді" висловив упевненість у тому, що Україна виграє цей суд, а також розповів про численні передані до ЄСПЛ докази дій російської сторони.

"Ми наводимо докази, що збройні сили РФ перетинали неконтрольовану частину кордону з Україною. Це докази тортур... Це допити російських військових, полонених на окупованій території. Тобто це великий масив доказів, що підтверджує, що не "їх там немає", а вони там були і вони контролювали й контролюють процес досі", - розповів він.

Глава відомства також розповів, що українська сторона надає суду інформацію, "де, коли і протягом якого часу був "ефективний контроль" (термін ЄСПЛ – ІФ) РФ над окупованими територіями" та доводить, що вже у квітні 2014 року на Донбасі були повністю контрольовані РФ території.

"Ми доводимо факти порушень прав людини, за які відповідальна РФ. Далі доводимо, що такі порушення мали системний характер, за термінологією ЄСПЛ, це називається "адміністративна практика", що це були порушення, не поодинокі факти. Далі ми доводимо, що не було юридичних способів захисту… Весь цей набір фактів ми доводимо та обґрунтовуємо, що це тривало з квітня 2014 року і продовжується досі”, - розповів міністр.

За його словами, перше рішення щодо прийнятності скарги України очікується через 2-2,5 роки і "це буде проміжна перемога". "Далі підуть роки слухання справи по суті з поданням нових пояснень, нових матеріалів, можливо, з новими доказами – це роки та роки судового процесу. Тут ми теж, по суті, піонери, бо справа – мегаскладна, мегаважлива і для ЄСПЛ, і для всієї системи безпеки у Європі", - розповів Малюська.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА